ua en ru

Податково-митні аташе при посольствах не будуть займатися розвідкою та відстеженням іноземних активів українців, - Міндоходів

Податково-митні аташе, які працюватимуть при посольствах України за кордоном, не виконуватимуть функцій податкової розвідки та не відстежуватимуть закордонні активи та доходи українців. Про це заявили в Міністерстві доходів і зборів.

"Навпаки вони надаватимуть всіляку підтримку представникам українського бізнесу за кордоном та допомагатимуть потенційним інвесторам у роз'ясненні всіх аспектів українського податково-митного законодавства", - підкреслюється в офіційній заяві.

У Міндоходів зазначають, що головним завданням податково-митних аташе буде "встановлення тісних зв'язків та підтримання регулярних особистих контактів з представниками податкових та митних служб країни перебування".

"Така співпраця дозволить отримувати найбільш повну і актуалізовану інформацію про роботу податкових та митних органів цієї країни, відслідковувати зміни у відповідних сферах законодавства і практиці його застосування для переймання досвіду та застосування його у вітчизняному законодавстві. А це, у свою чергу, створить сприятливий бізнес-клімат як для вітчизняних підприємців, так і іноземних інвесторів. Крім того це дасть змогу обмінюватися податковою та митною інформацією для ефективної протидії шахрайству", - констатують у фіскальному відомстві.

У Міністерстві доходів і зборів також зауважують, що введення посад митно-податкових аташе планується, принаймні, при закордонних дипломатичних установ України у державах, з якими наша країна має розвинуті торговельно-економічні зв'язки і значний товарообіг. Йдеться, зокрема, про Російську Федерацію, США, КНР, Велику Британію, Польщу, Бельгію (представництво при ЄС), інші країни.

Претендентами на посади митно-податкових аташе, за ініціативою Міндоходів, скоріш за все стануть працівники Міністерства. Це будуть фахівці, обізнані з податковим та митним законодавством України та з практичними аспектами його застосування. Крім того, вони володітимуть загальною інформацією про країну, в якій перебуватимуть, законодавчими та офіційними засадами функціонування її податкової та митної служб.

"Завдання та функції митно-податкових аташе, а також пріоритетні напрями їх діяльності Міністерство доходів і зборів визначатиме спільно з Міністерством закордонних справ. Однак контролювати щоденну діяльність митно-податкових аташе буде керівництво закордонних дипломатичних установ та керівник економічного відділу", - наголошують у Міндоходів.

На сьогодні митно-податковий аташе, що є за посадою радником, працює лише у представництві України при Європейських Співтовариствах. У недалекому минулому Митна служба вже мала своїх представників у складі посольств України в РФ та Польщі. Однак пізніше ці посади були ліквідовані.