ua en ru

Податкова реформа Зеленського і Мінфіну: чому її назвали "антиахметівською"

Податкова реформа Зеленського і Мінфіну: чому її назвали "антиахметівською" Фото: бізнесмен Рінат Ахметов (akhmetovfoundation.org)

Законопроект, який передбачає податкову реформу, можуть прийняти до кінця місяця. У документі прописаний ряд положень, які можуть нашкодити бізнесу Ріната Ахметова.

У квітні Кабінет міністрів вирішив поповнити бюджет через податкову реформу. Так чиновники пропонують збільшити щорічні надходження на 50-60 млрд гривень. Зміни до Податкового кодексу розробив Мінфін з ініціативи Банкової. Рада може прийняти їх у першому читанні на пленарному тижні з 29 червня по 2 липня.

У законопроекті №5600 передбачені норми, що стосуються різних галузей. Але найбільше на слуху - підвищення ренти на видобуток залізної руди. В уряді хочуть поміняти базу розрахунку оподаткування і прив'язати ренту до світової ринкової ціни.

"Зараз з тонни видобутої руди підприємства платять трохи більш як два долари. При ціні на руду 180-200 доларів. Мінфін запропонував шкалу, згідно з якою, якщо ціна на руду нижче 100 доларів за індексом China Platts - це 3,5%. Якщо від 100 до 200 доларів - це 5%, якщо понад 200 доларів-10%. Це абсолютно обґрунтована шкала, яка дозволить українцям отримувати більше від своїх копалин", - пояснив виданню голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев (СН).

Сам він не бачить потенціалу для обговорення шкали в бік зниження.

Соратники Ахметова ці зміни не схвалюють. Проти норм про ренту в законопроекті виступає і ArcelorMittal, і Ferrexpo, і всі інші виробники руди, говорить нардеп Муса Магомедов.

За його словами, підхід до розрахунку ренти від індексу і встановлення шкали - це правильне рішення. Але в ньому є прогалини, які слід виправляти.

"В якості бази взято найвіддаленіший ринок - Китай, хоча багато українських видобувних руду підприємства з Китаєм навіть не працюють. В основному залізорудна сировина продається всередині України або в Європу. Чому вони повинні орієнтуватися на Китай? Що цікаво, коригування на вартість доставки вирішили не враховувати, а вона досить висока. В середньому 30-35 доларів за тонну. Так не правильно", - сказав виданню нардеп.

Він додав: наступного року прогнозують істотне падіння ціни на залізорудну сировину - нижче 100 доларів за тонну, без коригування на вартість доставки галузь серйозно постраждає. Тому потрібна формула розрахунку, що працює і на підйомі ринку, і на падінні.

У законопроекті прописаний ще ряд положень, які можуть нашкодити промисловцям Це і скасування пільг при оренді землі для гірничодобувних підприємств, і введення акцизу для відновлюваних джерел енергії. Але всі вони б'ють по ньому не так сильно, як норма про ренту на руду.