ua en ru

Наливайко: суспільне мовлення в Україні буде створено в І кварталі 2016

Наливайко: суспільне мовлення в Україні буде створено в І кварталі 2016 Фото: Олег Наливайко

Як зазначив глава Держтелерадіо, 16 грудня в Україні буде офіційно припинено діяльність державних телерадіокомпаній

Процес створення суспільного мовлення в Україні завершиться в першому кварталі 2016 року. Про це заявив голова Держкомітету телебачення і радіомовлення (Держтелерадіо) Олег Наливайко на конференції "Інформаційне суспільство в Україні: здобутки та пріоритети реформ" по завершенні спільної програми ЄС і Ради Європи напередодні в Києві, повідомили у прес-службі Держтелерадіо.

Як зазначив Наливайко, 16 грудня буде офіційно припинено діяльність державних телерадіокомпаній та оформлено акти передачі - перший етап на шляху їхнього приєднання до НТКУ.

"І далі залишиться, власне, робота зі створення Національної cуспільної телерадіокомпанії", - додав глава Держтелерадіо.

За його словами, з 1 січня 2016 року розпочнеться пілотний проект щодо роздержавлення друкованих ЗМІ. "У четвер 10 грудня ми зберемо у клубі Кабінету міністрів всіх, хто бачить себе учасником пілотного проекту. Очікуємо близько 150 редакторів, і почнемо безпосередньо цю роботу. Дуже хотіли б, щоб реформування завершилося не за три роки, згідно із законом, а набагато раніше", - наголосив Наливайко.

Також глава Держтелерадіо з оптимізмом нагадав про прийняття Верховною Радою ключових законопроектів щодо реформування медіа. "Зараз для нас головне - це їхня імплементація. Насамперед - створення повноцінного Суспільного телебачення і радіомовлення та реформування друкованих державних і комунальних ЗМІ", - зауважив він..

Також серед пріоритетів - необхідність прийняття закону про аудіовізуальні медиауслуги. Згідно з озвученою Наливайком домовленістю, це має бути до липня 2016 року.

Як повідомлялося, раніше глава Держтелерадіо прогнозував РБК-Україна, що Національна суспільна телерадіокомпанія повноцінно запрацює з 1 січня 2016 року, що також призведе до серйозного скорочення співробітників держрадіостанцій від 30 до 50%.

При цьому, за його словами, абонплату на громадське ТБ буде введено через чотири - на п'ятий рік у розмірі 50-100 гривень/місяць. Крім того, в законі про суспільне ТБ і радіо закладено можливість створення третього телеканалу.

Нагадаємо, раніше державні ТРК у рамках створення НСТУ переоформили понад 160 ліцензій.