ua en ru

НАК "Нафтогаз" та RWE 5 вересня підписали нову угоду, - Ставицький

НАК "Нафтогаз" та RWE 5 вересня 2013 р. підписали нову угоду. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

НАК "Нафтогаз" та RWE 5 вересня 2013 р. підписали нову угоду. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перш за все, по компанії RWE... Підписана нова угода в місті Ессон, це відбулося 5 вересня, між НАК "Нафтогазом" і компанією RWE, в якій передбачено питання як реалізації, так і сховища. Я не буду вдаватися в комерційну складову, тому що це комерційна таємниця між двома компаніями. Одне хочу сказати, що формула ціни нижче, навіть з врахуванням 100 дол. знижки, яка дається за Чорноморський флот", - зазначив Ставицький.

Міністр не став розголошувати деталі угоди, пославшись на комерційну таємницю, але зазначив, що формула ціни природного газу за цим контрактом вигідніше цінових параметрів угоди між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Раніше повідомлялося, що перші партії газу від німецької RWE надійдуть в українські ПСГ в вересня 2013 р. Щодо нового договору, то раніше Ставицький заявляв, що він набуде чинності в другій декаді вересня.

Зазначимо, що на сьогодні в ПСГ України закачано станом на сьогоднішній день 14,1 млрд куб. м російського газу. До 1 листопада Понари довести обсяги газу в сховищах до 18 млрд куб.м

Основним імпортером газу для України є Росія. У РФ в 2012 р. було закуплено 32,87 млрд куб. м на 14,003 млрд дол, тобто по 426 дол за 1 тис. куб. м. Україна планує в 2013 р. зменшити закупівлю газу у Росії до 18-20 млрд куб. м.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу в Європі, Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря. Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів. Заплановані проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів - газу, нафти, вугілля. У цих проектах може взяти участь ТНК-ВР. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.