ua en ru

Найбільшу платню серед керівників держав отримує прем'єр-міністр Сингапуру

Про рівень зарплатень президентів та голів урядів до останнього часу було відомо лише вузькому колу службовців адміністрацій та канцелярій. Проте дедалі більше лідерів свідомо оприлюднюють дані про свої платні. Про це пишуть у Deutsche Welle.

Цього тижня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху здивував багатьох, коли в соціальній мережі Facebook виклав зарплатну квитанцію. Це було зроблено у відповідь на критику громадян щодо рішення підвищити зарплатні депутатів та урядовців ще на 5%. Б.Нетаньяху заявив, що прагне створити максимальну прозорість довкола своїх доходів. Як випливає з опублікованого документу, місячна зарплатня голови ізраїльського уряду складає 44 тис. шекелів (близько 10 тис. євро), але з цієї суми слід вирахувати податки, медичну страховку, відрахування до соціальних фондів і платню за користування броньованим автомобілем. Отже, «чистими» прем'єр отримує на руки трохи більше 15 тис. шекелів, або трьох тис. євро.

Водночас, як зазначає редактор ділового видання Globes Хагай Голан, у цій декларації не вказано, що значну частину коштів голова уряду може заощаджувати за рахунок держави. «Він живе в державній квартирі, рахунки якої повністю сплачує бюджет. Газ, електроенергія, квартплатня, їжа - все це за рахунок держави. Тож прем'єрові залишаються всі зароблені гроші»,- наголошує аналітик. Крім того, у розпорядженні голови уряду є також три безкоштовні телефонні лінії, безкоштовний діловий одяг, канцелярія та ще багато «дрібничок», фінансованих бюджетом.

Порівняно з прибутками інших керівників квитанція Нетаньяху виглядає досить скромно. Згідно з рейтингом зарплатень світових лідерів, складеним впливовим журналом Economіst, ізраїльський прем'єр випереджає свого колегу з Польщі, але поступається лідерові Південної Кореї. Найбільшу ж зарплатню у світі, згідно з рейтингом, має прем'єр-міністр Сингапуру. Його зарплатня перевищує 2 мільйони дол. на рік. У першій п'ятірці також лідери Індонезії, ПАР, Гонконгу та Нової Зеландії. А от президент США, якого нерідко називають «найбільш зайнятою людиною світу», опинився лише на 7-й позиції, тільки на дві сходинки випередивши канцлера Німеччини, чия річна зарплатня становить близько 212 тис. євро. Найскромніше, підсумовує Economіst, заробляють очільники Китаю (понад 10 тис. дол.) та Індії (трохи більше 4100 дол.).

Якщо вірити відкритим джерелам, зарплатня президента України 2009 р. становила півтори тис. дол. без урахування надбавок. Навесні 2009 її було скорочено удвічі в рамках заходів боротьби з економічною кризою. Торік Кабінет міністрів подовжив чинність закону до 1 січня 2011 р., але відтоді нових даних про зарплатню президента до ЗМІ не надходило. Точну суму зарплатні українського президента до і після скорочення не називають.

У світовій практиці, втім, є чимало прикладів, коли лідери свідомо зменшували собі зарплатню. До цього, зокрема, вдавалися президенти Литви, Азербайджану та Болівії.