ua en ru

Найбільші дискусії в закону “Про ринок земель” викликає блок про обіг сільськогосподарської землі, - експерт

Найбільші дискусії в законі «Про ринок земель» викликає блок про обіг сільськогосподарської землі. Таку думку висловив директор департаменту нормативно-правового забезпечення розвитку земельних відносин Держземагентства Євген Бердніков.
«Закон має дати чіткі відповіді на болючі земельні питання. Йдеться, зокрема про максимальні площі земельних ділянок, що можуть перебувати у приватній власності однієї особи для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; про визначення ціни землі; унеможливлення спекулятивного продажу землі; про участь у процесі обігу земель сільгосппризначення юридичних осіб та іноземців», - сказав Бердніков.
Також вважає він, не менш гострим буде обговорення питання консолідації земель. «Нинішня парцеляція земель з точки зору агротехнологій є абсурдом... Обсяг норм стосовно консолідації земель сільгосппризначення представлений у цьому законопроекті саме в тому обсязі, в якому це необхідно для обслуговування потреб ринку землі в перші роки його функціонування... Тут можна провести аналогію із законом «Про вилучення земельних ділянок для суспільних потреб»... Сподіваюсь, що за підтримки наших зарубіжних колег буде відпрацьована і в наступному році представлена основа окремого закону «Про консолідацію земель», де буде застосовано більш широкий підхід», - сподівається експерт.