ua en ru

У "Нафтогазі" розповіли про системні зміни після відмови від російського газу

У "Нафтогазі" розповіли про системні зміни після відмови від російського газу Фото: "Нафтогаз України"

Про це свідчить лист НАК з нагоди року роботи без імпорту газу з РФ

У Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" розповіли про системні зміни після відмови від російського газу. Про це сказано у відкритому листі "Нафтогазу" з нагоди року роботи без імпорту газу з Росії.

Зазначається, що в Україні розпочато небачену за масштабами реформу газового ринку. Частка приватних імпортерів газу зросла з 1% у 2014 році до 26% за 10 місяців 2016 року. Лібералізовано ринок газу для комерційних споживачів, при чому частка приватних постачальників на ньому склала 78% у 2015 році та продовжує збільшуватися у 2016 році. Прийнято ряд законодавчих актів, необхідних для створення і нормального функціонування цивілізованого ринку газу в Україні, в тому числі, у сегменті побутових споживачів.

"Розпочато революційну антикорупційну реформу корпоративного управління "Нафтогазу"… Метою цієї реформи є обмеження втручання в роботу компанії, знищення підґрунтя для корупції та перетворення "Нафтогазу" на ефективне та конкурентоспроможне підприємство", - сказано у листі.

Також підкреслюється, що за час реформування НАК перетворено із однієї з найбільш збиткових компаній Східної Європи у найбільше джерело доходу держбюджету.

"У 2014 році дефіцит "Нафтогазу" склав 6,2% ВВП. У 2016 році "Нафтогаз" вперше за багато років є прибутковим і не потребує фінансових вливань з держбюджету. У поточному році "Нафтогаз" планує сплатити близько 60 млрд грн податків, або більше 10% загальних доходів Державного бюджету України", - зазначили у НАК.

Крім того, завдяки проведеним реформам, "Нафтогаз" отримав можливість нарощувати інвестиції у власний видобуток газу. У 2015 році інвестиції ПАТ "Укргазвидобування" у видобуток газу зросли по відношенню до 2013 року на 50% – з 2,2 млрд гривень до 3,4 млрд гривень. Закупівлі обладнання "Укргазвидобуванням" у вітчизняних виробників за 10 місяців поточного року вже досягли рівня 2,5 млрд гривень, майже стільки, скільки за весь 2015 рік.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" розраховує отримати 500 млн доларів під гарантії Світового банку до кінця 2016 року.