ua en ru

У "Нафтогазі" відпрацювали сценарій припинення "Газпромом" транзиту газу

У "Нафтогазі" відпрацювали сценарій припинення "Газпромом" транзиту газу Фото: Андрій Коболєв (Віталій Носач, РБК-Україна)

Укртрансгаз провів нараду диспетчерів

Припинення "Газпромом" транзиту газу через Україну в січні 2020 року - цілком ймовірний сценарій, і Україна готується до нього. Про це написав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

Коболєв зазначив, що "Укртрансгаз" провів нараду диспетчерів, в ході якої пропрацював деталі організації роботи газотранспортної системи в реверсному режимі, який буде задіяний у випадку нульового транзиту.

Зараз "Укртрансгаз" усуває слабкі ланки, які б могли поставити під загрозу роботу ГТС. "Зокрема, наразі здійснюємо масштабний проект реконструкції компресорної станції "Бар", робота якої вкрай важлива для стабільної роботи системи за нульового транзиту", - повідомив він.

Крім того, "Нафтогаз" інтенсивно закачує газ до підземних сховищ. "До зими необхідно накопичити в ПСГ близько 20 млрд куб.м. газу -за такої умови система працюватиме стабільно та гарантуватиме доставку газу всім споживачам", - Коболєв.

"Повна готовність до переривання транзиту - найкращий стоп-фактор для Газпрому та запобіжник від газового шантажу", - сказав він.

У "Нафтогазі" відпрацювали сценарій припинення "Газпромом" транзиту газу

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Росія хоче в січні 2020 року спробувати створити штучну газову кризу в Україні. Коболєв підкреслив, що всім - від українського президента і міністерств до "Нафтогазу" потрібно діяти, щоб завадити планам Росії.

В інтерв'ю РБК-Україна Коболєв вже заявляв, що РФ може повністю перервати транзит газу по території України.

Нагадаємо, раніше Коболєв розповів про план на випадок зупинки транзиту газу через Україну. Зокрема, НАК розглядає опцію повного припинення транзиту російського газу по території України і готує заходи, які зможуть забезпечити енергетичну безпеку України.