ua en ru

"Нафтогаз" пояснив причину збитків при поставках газу населенню

"Нафтогаз" пояснив причину збитків при поставках газу населенню Фото: "Нафтогаз України"

НАК підтримує перехід до адресних субсидій

У НАК "Нафтогаз України" пояснили, як виникає дефіцит компанії на торгівлю газом для побутових потреб населення. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії на Facebook.

"Спробуємо пояснити, звідки береться дефіцит Нафтогазу на торгівлі газом для побутових потреб населення. Дійсно, український газ ми купуємо дешевше, ніж продаємо", - йдеться в повідомленні.

"У минулому році плюсова різниця на цьому газі була 6,7-4,9=1,8 млрд грн. Це за умови 100% оплати. Але цим газом ми покрили б лише близько 60% потреб населення в газі і теплі. Решту довелося закупити за кордоном за повною ринковою ціною на умовах передоплати. А ми його продали населенню і тепловикам для населення за низькою ціною. Навіть якщо б з нами повністю і вчасно розраховувалися за газ, ми б втратили на ньому 26,5-6,0=20,5 млрд грн. В результаті маємо 1,8 млрд грн позитивної різниці на українському газі і 20,5 млрд грн втрат на імпортованому. Сумарно втрати 18,7 млрд грн", - розповіли в "Нафтогазі".

У Наку відзначили, що дешевим газом користувались усі без винятку споживачі, в тому числі і заможні, однак при цьому втрати "Нафтогазу" покривалися з податків всіх громадян.

"Якби хоча б 10% найбагатших споживачів оплачували свій газ за повною ринковою ціною, ці втрати скоротилися більш ніж удвічі. Майже 10 млрд грн залишилося б в держбюджеті на інші потреби", - підкреслили в "Нафтогазі".

У зв'язку з цим "Нафтогаз" підтримує перехід від дотування державою "дешевого газу для всіх" до адресних субсидій тим, кому вони дійсно потрібні.

Спробуємо пояснити, звідки береться дефіцит Нафтогазу на торгівлі газом для потреб населення. Дійсно, український газ ми...

Posted by Нафтогаз України - Naftogaz on 22 сентября 2015 г.

Нагадаємо, робоча група Верховної Ради з розгляду питань обґрунтованості підвищення цін і тарифів на енергоносії і комунальні послуги попросила Кабінет міністрів України перевірити достовірність дефіциту НАК "Нафтогазу України".