ua en ru

У "Нафтогазі" за 2012-2013 рр. зникло 27 млрд грн, - "Депутатський контроль"

За результатами незалежного міжнародного аудиту консолідованої фінансової звітності НАК "Нафтогаз України" за 2012-2013 рр., 27 млрд грн витрат держмонополії залишаються не підтвердженими на достатньому рівні. Про це повідомив співголова МДО "Депутатський контроль", народний депутат України Вадим Івченко (фракція ВО "Батьківщина") під час брифінгу в парламенті.

За його словами, аудитори міжнародної аудиторської компанії ПрАТ "Делойт енд Туш ЮСК" не змогли достатньо підтвердити фінансову звітність НАК "Нафтогаз" за зазначений період. Згідно з висновками експертів, сукупна сума витрат держмонополії, непідтверджених належним чином, сягає понад 27 млрд грн.

За словами Івченка, такі висновки є підставою для ретельного розслідування відповідних фактів і надання їм принципової правової оцінки. "Тож звертаюсь до правоохоронних органів з вимогою невідкладно перевірити факти невідповідності фінансово-економічних показників діяльності НАК "Нафтогаз України" у звітний період, які свідчать про розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах. Коли в державі підвищуються тарифи на комунальні послуги й на людей лягає колосальне фінансове навантаження, як мінімум, ми маємо закрити діру тотальної корупції та зловживань службовим становищем у держмонополії", - заявив нардеп.

Нардеп нагадав, що у цей час керівником НАК "Нафтогаз" був Євген Бакулін. Органи прокуратури у 2014 р. відкрили кримінальні провадження та вилучили з НАК документацію про розкрадання державних ресурсів на багатомільярдні суми. Втім, до цього часу немає жодних результатів та притягнутих до відповідальності посадових осіб. "А екс-керівник Євген Бакулін замість арешту тепер знаходиться у Верховній Раді України та є недоторканою особою", - наголосив Івченко.