ua en ru

У "Нафтогазі" допускають приватизацію держчастки акцій "Укрнафти"

У "Нафтогазі" допускають приватизацію держчастки акцій "Укрнафти" Фото: Юрій Вітренко

Якщо не вдасться перетворити компанію в прибуткову корпорацію, або держава простат акції

Директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко допускає, що у випадку, якщо новий менеджмент "Укрнафти" не зможе зробити компанію прибутковою, держава може піти на приватизацію своєї частки її акцій. Про це він заявив в інтерв'ю "Дзеркало тижня. України".

"Зробити так, щоб акціонери майже з рівними частками не конфліктували у своєму бажанні впливати на операційну діяльність компанії, практично неможливо. Щоб це не відбувалося, у всьому світі в корпораціях розділений рівень акціонерів і менеджменту. Якщо це вдасться, корпорація буде працювати нормально. Якщо ні, напевно, державі краще приватизувати свої нефтеактивы", - сказав Вітренко.

При цьому він підкреслив, що якщо вдасться зробити так, щоб на діяльності "Укрнафти" не впливав ні один акціонер, тоді це робити не доведеться.

"Якщо ми зможемо перетворити "Укрнафту" в нормальну прибуткову корпорацію, на діяльність якої прямо не впливає ні один з акціонерів, у корпорацію, якою буде керувати незалежний менеджмент і дбає лише про прибутковість компанії, а далі прибуток буде тільки розподілятися між акціонерами відповідно до їхніх часток у статутному фонді, - якщо вдасться це зробити, тоді ця компанія зможе нормально працювати", - сказав Вітренко.

На думку директора з розвитку бізнесу НАК, у корпоративному управлінні для акціонерів або мають бути непорушні правила гри, або державі в цій ситуації вигідніше продати держактиви в нафтобізнесу.

Зазначимо, 50% + 1 акція "Укрнафти" належить державній компанії НАК "Нафтогаз України", 42% акцій контролює група "Приват".

Нагадаємо, 22 липня новим головою "Укрнафти" став британець Марк Роллінз.