ua en ru

"Нафтогаз України" скасував тендери на модернізацію ГТС

"Нафтогаз України" скасував тендери на модернізацію ГТС "Нафтогаз України" скасував тендери на модернізацію ГТС, проведені "Укртрансгазом"

"Нафтогаз України" скасував тендери на модернізацію ГТС, проведені "Укртрансгазом" на суму 4,13 млрд грн. Про це йдеться в офіційному повідомленні національної акціонерної компанії.

Так, НАК "Нафтогаз України" скасував проведений на початку листопада тендер на суму 4,13 млрд. грн. на модернізацію трьох компресорних станцій – "Задніпровська", "Ананьїв" та "Південнобузька". У документі зазначено, що причиною відмови від модернізації ГТС є відсутність необхідності через можливий ризик введення РФ в експлуатацію "Турецького потоку".

"Зважаючи на домовленість між Росією та Туреччиною про реалізацію проекту Турецький потік, який покликаний замістити транзит російського газу в Туреччину через територію України, така інвестиція є недоцільною", - йдеться в повідомленні НАК "Нафтогаз".

Тендер скасовано, незважаючи на те, що 24 листопада під час прес-конференції з головою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером і головою Європейської Ради Дональдом Туском Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна має намір зберегти та впевнено відстоювати статус держави - ключового транзитера російського газу в Європу.

Як повідомляли раніше російські ЗМІ, "Газпром" припускає, що трубопровід "Турецький потік" може залишитися на папері. "Хоча проект "Турецький потік" відновлений і сторони обговорюють різні аспекти проекту, не може бути впевненості, що цей або будь-який інший великий проект буде завершений. Якщо такі проекти відкладаються, скасовуються або їх параметри істотно змінюються, це може несприятливо позначитися на нашому фінансовому стані і результатах роботи", - йдеться в чорновому варіанті проспекту до нового випуску євробондів "Газпрому".

Як відомо, 8 та 10 листопада в системі державних закупівель Prozorro було проведено три тендери, що були оголошені ПАТ "Укртрансгаз", на модернізацію газотранспортної системи України. За підсумками публічних торгів пропозиції Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання щодо реконструкції компресорних станцій "Задніпровська", "Ананьїв" та "Південнобузька" визнано найкращими.