ua en ru

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" переговори у зв'язку з підвищенням ставки транзиту

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" переговори у зв'язку з підвищенням ставки транзиту Фото: глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв

Україна пропонує РФ провести переговори у зв'язку з новими тарифами на транзит газу

НАК "Нафтогаз України" запропонувала російському монополісту "Газпрому" провести переговори у зв'язку з прийняттям нових правил ціноутворення на послуги по транспортуванню газу по території України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

Повідомляється, що відтепер тарифи на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу і виходу встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).Такі повноваження НКРЕКП придбала у відповідності з прийнятим навесні 2015 року закона "Про ринок природного газу", яким запроваджено норми енергетичного законодавства ЄС. Відповідно до цих норм, замість переговорної процедури та визначення вартості транзиту залежно від обсягів і відстані, на яку протранспортовано газ, нові тарифи мають:

1. Відображати узгоджені регулятором витрати оператора ГТС;

2. Застосовуватися до заброньованих потужностей ("качай або плати");

3. Визначатися для всіх точок входу і виходу з національної ГТС, тобто з застосуванням однакових підходів для транзиту газу і його внутрішнього транспорту.

У той же час "Нафтогаз" запропонував "Газпрому" провести переговори з цього приводу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна підвищила ставку транзиту газу для "Газпрому".