ua en ru

"Нафтогаз" надав в Стокгольм обґрунтування позовів проти "Газпрому" з транзиту

"Нафтогаз" надав в Стокгольм обґрунтування позовів проти "Газпрому" з транзиту Фото: "Нафтогаз"

Сума вимог по транзиту становить 10 млрд дол

НАК "Нафтогаз Україна" 30 квітня 2014 р. надав в Стокгольмський арбітражний трибунал обґрунтування позовних проти "Газпрому" на суму понад 16 млрд дол. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

"Вчора (30 квітня, - ред.) НАК "Нафтогаз України" подала в Арбітражний трибунал р. в Стокгольм позовні вимоги (Statement of Claim) у рамках арбітраж проти ВАТ "Газпром" щодо контракту на транзит газу", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що грошові вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" в арбітраж щодо контракту на транзит газу становлять в цілому понад 10 млрд дол. Таким чином, враховуючи, що сума вимог до арбітражу щодо контракту на постачання газу, що перевищує 6 млрд. дол., загальна сума грошових вимог "Нафтогазу" до "Газпрому" за двома арбітражами зараз вже перевищує 16 млрд дол.

"В представлених вчора позовних вимоги, в обґрунтування яких включає опитування свідків, а також аналіз і висновки провідних міжнародних експертів, "Нафтогаз" вимагає визнати недійсними низку положень Контракту, включно з положеннями про тариф на транзит газу, на підставі положень Європейського конкурентного права та енергетичного права. Такі положення повинні бути замінені відповідно до інших положень контракту, який буде мати зворотну силу", - підкреслили в "Нафтогазі".

Як наслідок вимог про зміну тарифу, "Нафтогаз" також заявляє про компенсації за недоплату транзитного тарифу, що повинно покрити понесені збитки, щонайменше, з 2010 р.

Крім того, "Нафтогаз" заявляє позовні вимоги щодо недопоставок газу за контрактом згідно порушень "Газпромом" своїх зобов'язань щодо обсягів поставок газу на транзит.

Нагадаємо, що цей арбітраж був початий після вистави "Нафтогазом" відповідного клопотання ще 13 жовтня 2014 р.

5 березня 2015 р. в Стокгольмі відбулося перше слухання по процедурних питань, на якому, зокрема, 30 квітня була визначена як дата подачі позовних вимог до "Газпром"з боку НАК "Нафтогаз України" щодо транзитного контракту.

Наприкінці січня цього року "Нафтогаз" вже подав позовні вимоги проти "Газпрому" в арбітраж щодо контракту на поставку газу.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що сума позовів "Нафтогазу" до "Газпрому" перевищила 16 млрд дол.