ua en ru

"Нафтогаз" допускає, що "Газпром" буде ухилятися від виплати 2,5 млрд доларів

"Нафтогаз" допускає, що "Газпром" буде ухилятися від виплати 2,5 млрд доларів Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

За кожен день несплати "Газпрому" будуть нараховуватися штрафні відсотки

НАК "Нафтогаз України" допускає, що російський "Газпром" буде ухилятися від виплати 2,5 млрд доларів на користь української компанії, згідно з учорашнім рішенням Стокгольмського трибуналу щодо транзитного контракту. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Передбачаємо, що вони ("Газпром") будуть боротися, як і будь-яка інша сторона на їхньому місці... Але і у нас також є засоби для боротьби. Це примусове стягнення. У "Газпрому" є багато активів в Європі і по всьому світі, ми давно вже їх інвентаризували і розуміємо, що у них є... Не виконуючи рішення Трибуналу, "Газпром" вкотре доводить, що він є ненадійним партнером", - сказав Коболєв.

Своєю чергою головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко додав, що за кожен день несплати грошових коштів "Нафтогазу" "Газпрому" будуть нараховуватися штрафні відсотки.

"Технічно "Газпром" згідно з рішенням Трибуналу вже зі вчорашнього дня повинен заплатити гроші, тобто, вже сьогодні нараховуються відсотки. Ці проценти за несплату перевищують півмільйона доларів", - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту у сумі 4,63 млрд доларів.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що з наступного дня починається строк сплати та "Газпром" повинен виплатити на користь "Нафтогазу" трохи більше 2,5 млрд доларів, причому за кожний день прострочення на заборгованість "Газпрому" нараховуються штрафні відсотки - 526 тисяч доларів на день.