ua en ru

Порошенко привітав рішення Стокгольмського арбітражу у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому"

Порошенко привітав рішення Стокгольмського арбітражу у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому" Фото: зустріч Петра Порошенка з представниками НАК "Нафтогаз України" (president.gov.ua)

Глава держави заявив, що це рішення - результатом спільної узгодженої роботи менеджменту "Нафтогазу", уряду та президента

Президент України Петро Порошенко привітав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу у справі "Нафтогаз" проти "Газпрому" та подякував усій українській команді, яка захищала інтереси України в Стокгольмі. Про це повідомила прес-служба президента.

Під час зустрічі з командою НАК "Нафтогаз України" Порошенко назвав цю подію "історичним рішенням із захисту національних та фінансових інтересів України".

"Це є справжня перемога. Сьогоднішнім рішенням Стокгольмського арбітражу Україна виграла 4 мільярди 600 мільйонів доларів. З цих коштів будуть сплачені газ, який споживався нами в дуже важкому 2014 році. І до бюджету державної компанії НАК "Нафтогаз України" буде зараховано 2 мільярди 560 мільйонів доларів США", - сказав президент.

Глава держави додав, що це є результатом спільної узгодженої роботи менеджменту НАК "Нафтогаз", уряду та президента.

У свою чергу глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що з наступного дня починається термін сплати і "Газпром" повинен сплатити на користь "Нафтогазу" трохи більше, ніж 2,5 млрд доларів.

Зазначимо, зкожен день прострочення на заборгованість "Газпрому" нараховуються штрафи - 526 тисяч доларів за день.

Стокгольмський арбітраж

Вітаю із гарними новинами зі Стокгольма! Сьогоднішнім рішенням Стокгольмського Арбітражу Україна виграла 4 млрд 600 млн доларів США. З цих коштів будуть сплачені газ, який споживався нами в дуже важкому 2014 році. І до бюджету державної компанії НАК "Нафтогаз України" буде зараховано 2 млрд 560 млн доларів США. При чому будуть зараховані негайно. Вітаю усіх українців із цією історичною переконливою перемогою!

Опубліковано Петром Порошенком 28 лютого 2018 р.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" про компенсацію за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту в сумі 4,63 млрд доларів.