ua en ru

НАЕК "Енергоатом"підписав контракт на вивіз відпрацьованого палива в Росію

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" підписала контракт на вивіз до Росії відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з Південно-Української АЕС. Про це повідомив президент компанії Юрій Недашковський, повідомляє РБК.
"Що стосується найближчих двох рейсів - це вивіз поточного року з Південно-Української АЕС, там найбільш напружена ситуація, ми його нещодавно підписали", - зазначив Ю.Недашковський.
За словами голови компанії, довгостроковий контракт з вивезення ВЯП з українських АЕС до Росії планується підписати вже найближчим часом. "За довгостроковим контрактом немає ніяких перешкод для підписання, я його підпишу у найближчі дні", - сказав голова компанії. Він пояснив необхідність в підписанні довгострокового документа тим, що в Україні ще не введено в експлуатацію централізоване сховище ВЯП. Термін дії контракту - 5-10 років.
Ю.Недашковський відзначив, що в зв'язку з введенням в Росії соціально-екологічної надбавки, вартість послуг зросла до 1600-1800 євро за кг важкого металу, тоді як європейська ціна - 1200-1400 євро. "Ми очікуємо, що російська сторона піде нам на поступки, з тим, щоб знизити цю соціально-екологічну надбавку, яка на сьогодні становить 40%", - повідомив Ю.Недашковський.