ua en ru

Наглядовий орган ЄС веде спостереження за діяльністю міжнародних рейтингових агентств

Наглядовий орган Євросоюзу (ЄС) - Європейське управління з цінних паперів та ринків (ESMA) - веде спостереження за діяльністю найбільших міжнародних рейтингових агентств Standard & Poor's (S&Р), Moody's і Fitch Ratings, передає Reuters. Мета розслідування -прослідити за процедурою оцінки платоспроможності емітентів і боргових зобов'язань, зокрема суверенних. У разі виявлення яких-небудь порушень ESMA уповноважено накладати на агентства санкції.
Особливу увагу діяльність ESMA привернула після того, як 5 грудня 2011 р. S&Р помістило довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони на перегляд з можливим пониженням. У список на перегляд, зокрема, були поміщені рейтинги "флагманських" економік Європи - Німеччині і Франції.
Деякі чиновники ЄС вважають, що дії рейтингових агентств лише посилюють кризу в єврозоні. Так, член управляючої ради Європейського центробанку (ЄЦБ) Крістіан Нуайе упевнений, що дії S&Р все частіше носять політичний, а не економічний характер.
Експерти ESMA мають намір продовжувати контролювати діяльність рейтингових агентств до кінця поточного року. За словами офіційного представника організації, звіт з виконаної роботи буде опублікований не пізніше за квітень 2012 р.