ua en ru

Над третім реактором АЕС "Фукусіма-1" помічено нову хмару пари

У Японії на АЕС "Фукусіма-1", що постраждала від потужного землетрусу 11 березня, сьогодні вранці відмічено нову хмару пари над третім реактором. Причина поки невідома, повідомляє радіо "Свобода".

Японські фахівці продовжують заливати морською водою реактор N3 на АЕС "Фукусіма-1", що представляє найбільшу загрозу. Крім того, величезну радіоактивну загрозу представляють резервуари з відпрацьованими паливними стержнями, де не вистачає води для охолодження. За даними МАГАТЕ, температура в цих резервуарах зараз перевищує 60 градусів за Цельсієм, тоді як у нормі вона не повинна перевищувати 25 градусів.

Нагадаємо, в Японії 11 березня 2011 р. сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого з них склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління). Підземні поштовхи і подальше цунамі завдали величезних збитків північно-східним районам країни. На атомному комплексі в Фукусіма (станції "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2"), де відбулося вже кілька вибухів і продовжується витік радіації, введений режим надзвичайного стану.