ua en ru

Начальники штабів як ковалі президентських перемог

Від фігур керівників виборчих штабів в регіонах залежить доля кампанії. Кандидат в Президенти Порошенко в Луганській області вже знайшов точку опори.

Від фігур керівників виборчих штабів в регіонах залежить доля кампанії. Кандидат в Президенти Порошенко в Луганській області вже знайшов точку опори.

Президентська кампанія підносить все нові сюрпризи. Ледве Комітет виборців України (КВУ) оприлюднив результати соцопитування, що демонструють грандіозний відрив Петра Порошенка від Віталія Кличка і інших учасників перегонів, як лідер "Удару" відразу ж оголосив про рішення зняти свою кандидатуру на користь нинішнього фаворита.

Таким чином, основними суперниками на виборах стануть Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. Це при тому, що останньою готові підтримати в три рази менше виборців, за результатами того ж опитування - 8,2% проти 24,9% у Порошенка. Якщо ж до цих показників екс-міністра економічного розвитку додати голоси прихильників Кличка (8,9%), може вийти і зовсім грандіозна цифра, що перевершує психологічний поріг в 30%.

При настільки вражаючих соціологічних результатах, перед Порошенко виникає ряд тактичних завдань, від вирішення яких багато в чому залежатиме не лише перемога на виборах, а й результати його діяльності на президентській посаді. Йдеться, в першу чергу, про нерівномірну електоральну підтримку - якщо для західних і центральних регіонів фігура Порошенко є абсолютно прийнятною, то для сходу України він досі пов'язаний з "помаранчевою" спадщиною. Це означає, що власникові "Рошена" належить вибудувати сильні команди в регіонах - і процес вже почався з налаштування виборчих штабів.

Десятками виборчих кампаній перевірено, що від начальника штабу залежить чи не більше, ніж від кандидата в Президенти. Кандидат їздить по теледебатах, зустрічається з виборцями за графіком і навряд чи здатний вмістити в голові віз проблем кожного регіону. Від авторитету і ваги керівників на місцях залежить ставлення лідерів думок, вершителів доль і безперечних авторитетів малих і великих міст. Вони неминуче оцінюють фігуру можливого президента через ставлення до його повноважного представника. Зрештою його результат на 80% складається з результатів кожного окремого штабу.

І, якщо говорити про Луганську область, то Сергій Шахов, який найімовірніше встане на чолі місцевого штабу Порошенко, дає останньому непогані шанси на Луганщині.

Про приватного підприємця-стаханівця, що насмілився кинути виклик могутності Партії регіонів і особисто її наміснику Олександру Єфремову, вперше стало широко відомо в 2012 р. Тоді 115 округ в центрі з м. Стахановим був поділений між сусідніми округами, відійшовши до Лисичанська і Сєвєродонецька, де балотувалися регіонали.

КВУ пояснив рішення ЦВК про розпорошування округу, де Шахов мав величезний авторитет, "кулуарною домовленістю між групами Єфремова та Фірташа". В іншому випадку зухвалий стахановець мав усі шанси потрапити до Верховної Ради.

"Я не знаю про причини такого рішення, і ні в яких закулісних іграх участі не беру. Але цілком ймовірно, що в багатьох містах місцева влада злякалася нових людей під нашим прапором, що вміють працювати грамотно і ефективно", - заявив тоді в одному з інтерв'ю Шахов.

Ще за рік до виборів, в 2011 р. на партконференції Партії регіонів Єфремов заявив, що в Луганській області регіоналам вдалося налагодити стосунки з усіма мерами міст області, крім Стаханова. Прізвище бізнесмена-політика тоді Єфремов не називав, але дав зрозуміти, що з 2010 р. він був фактично керівником міста шахтарської слави. А мер Юрій Борисов, який пройшов на крісло міського керівника під прапорами Прогресивної соціалістичної партії України фактично був зобов'язаний цим Шахову. При цьому останній публічно заперечував наявність будь-якого конфлікту з Єфремовим, називаючи своїм головним опонентом губернатора Луганської області Володимира Пристюка.

Так чи інакше, але Шахов з 2006 р. представляв Стаханов в Луганській облраді, а з 2010 р. входячи у склад виконкому Стахановської міської ради, зібрав навколо себе цілий колектив. І навіть на парламентські вибори пішов не один, а з "командою Шахова", яку представляв у всіх округах, куди попливли шматочки його рідного міста.

Бурхлива активність кандидата в Горлівці Донецької області викликала таке обурення Партії регіонів, що стосовно Шахова навіть було порушено дві кримінальні справи - за хуліганство та завідомо неправдиві повідомлення про злочини.

У результаті з великою натяжкою до парламенту пройшов лисичанський мер - регіонал Сергій Дунаєв, хоча екзит-поли показували перемогу його опонента. Свою популярність він отримав завдяки тому, що на місцевому рівні зробив упор на транспорт і ЖКГ.

Зокрема, був причетний до створення транспортних підприємств, що безкоштовно перевозили 24 категорії пільговиків, а також до ліквідації понад 1 тис. стихійних звалищ сміття.

Революційні події минулих осені та зими фактично відкрили дорогу Шахову в колишній вотчині ПР. Як розповів журналістам командир луганського "Беркуту", полковник міліції Валерій Костенко, стахановський бізнесмен забезпечив повернення міліціонерів додому без втрат. Шахов не тільки оплатив два літаки зі столичних Жулян, але і переконав самооборону Майдану розблокувати злітну смугу.

Додому він повернувся з "беркутами" одним бортом.

При цьому Шахов також вивіз зі столиці поранених активістів від "Удару", що, можливо, послужило предметом початку політичного торгу з Порошенком. І, що цікаво, на офіційному сайті Шахова про це ні слова.

Отже, яке б політичне майбутнє не планував особисто для себе стахановець, будь-який кандидат в Президенти з його допомогою цілком може розраховувати на пристойний результат у Луганському регіоні. Тим більше, що на поточний момент за наявною інформацією, керівники штабів основних кандидатів (зокрема , Юлії Тимошенко) в Луганській області ще не призначені і навіть невідомо, хто це може бути.