ua en ru

З початку року піротехніки ДСНС знищили майже 5 тис. вибухонебезпечних предметів

З початку року піротехніки ДСНС знищили майже 5 тис. вибухонебезпечних предметів Ілюстративне фото (facebook.com/MNS.GOV.UA)

Найбільше громадянами знаходяться вибухонебезпечні предмети часів минулих війн

З початку 2018 року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 49577 вибухонебезпечних предметів (ВНП), серед яких 646 авіаційних бомб. Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

В ДСНС повідомили, що найчастіше громадяни знаходять саме вибухонебезпечні предмети часів минулих війн.

Наприклад, 10 вересня 2018 фахівцями піротехнічної групи ДСНС Львівської області було вилучено та знищено 75 мм артилерійський снаряд періоду Другої Світової війни, який був знайдений в 2 кілометрах від будинків села Шумина Старосамбірського району.

За минулий тиждень підрозділи Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС Сумської області виявили та знищили у Роменському й Охтирському районі 14 артилерійських снарядів та міну.

Також продовжуються роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської області.

"На Донеччині 10 вересня 2018 піротехнічні підрозділи обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 4,92 га території, де виявили 10 одиниць ВНП", - повідомили в ДСНС.

Також в цей день на території Луганської області було перевірено 0,2 га місцевості та вилучено й знищено 1 ВНП.

ДСНС України звертається до громадян й закликає дотримуватись правил безпечного поводження.

"Категорично забороняється торкатися підозрілого предмету або пересувати його, заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати, здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, намагатися самостійно знешкоджувати знахідку, розбирати вибухонебезпечний предмет", - повідомляє ДСНС.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що на Донбасі військові сапери знищили 50 заборонених мін, завезених з Росії. За процесом підриву знайдених ворожих ПМН-2 спостерігали представники української сторони Спільної центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін та наглядачі із місії ОБСЄ в Україні.