ua en ru

З початку року через порушення в Івано-Франківській області відключено від газопостачання майже 500 приладів

З початку року через порушення в Івано-Франківській області відключено від газопостачання майже 500 приладів Фото: працівник газової служби (cn.104.ua)

Загалом було перевірено 87,9 тис. помешкань, з них 44,2% з димохідними газовими приладами

За перший квартал 2018 року спеціалісти ПАТ "Івано-Франківськгаз", під час інвентаризації газових приладів виявили 125 порушень в роботі димовентканалів (ДВК) та 364 самовільно встановлених газових приладів. Внаслідок цього було відключено 489 побутових газових приладів, повідомляє прес-служба компанії.

Перевірка газовиками здійснювалася комплексно: герметичність системи газопостачання, наявність тяги в ДВК та відповідність встановлених газових приладів до зареєстрованих в газовому господарстві. Загалом було перевірено 87,9 тис. помешкань, з них 44,2% з димохідними газовими приладами. У цих квартирах перевірка здійснювалася позачергово, оскільки балансоутримувачі та власники будинків (з формою самоуправління) не здали вчасно акти справності та прочищення каналів, а на вимогу здійснити таку перевірку – не реагували.

"На відміну від турбокотлів, які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю, димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом", – каже технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігор Височанський.

Нагадуємо, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках - на власників (орендарів). Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій (які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт).

Результати перевірки ДВК оформляють актом. У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, а також направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану ДВК для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.