ua en ru

З початку року банківська система України отримала 8,7 млрд гривень чистого прибутку, - НБУ

З початку року банківська система України отримала 8,7 млрд гривень чистого прибутку, - НБУ Фото: Національний банк України (НБУ)

Це втричі перевищило показник аналогічного періоду минулого року

За підсумками першого кварталу банки отримали чистий прибуток у сумі 8,7 млрд гривень. Про це йдеться в "Огляді банківського сектора" Національного банку України (НБУ) за і квартал 2018.

"Прибутковість банківського сектора зростає. У січні-березні банки отримали чистий прибуток в 8,7 млрд гривень, що майже втричі перевищує показник за аналогічний період минулого року", - йдеться в документі.

Такий фінансовий результат пояснюється значним скороченням відрахувань у резерви, що стало результатом поліпшення фінансового стану позичальників та завершення реструктуризацій низки проблемних кредитів.

Очікується, що банківська система нарощувати прибутковість і надалі завдяки поліпшенню операційного результату і подальшого скорочення відрахувань у резерви.

В I кварталі банки почали перехід на МСФЗ 9. Зниження власного капіталу у зв'язку з переходом на новий стандарт в значній мірі було компенсовано прибутком банківського сектора в I кварталі. Адаптація до нового стандарту триватиме до кінця поточного року. Відображені у звітності за I квартал результати банків є попередніми, надалі вони будуть відкориговані.

Нагадаємо, раніше в НБУ назвали найбільш збиткові і прибуткові банки за 2017 рік.