ua en ru

В НАБУ підтвердили повідомлення про підозру Труханову

В НАБУ підтвердили повідомлення про підозру Труханову Фото: Геннадій Труханов (omr.gov.ua)

Також повідомлено про підозру ще трьом чиновникам мерії Одеси

Сьогодні, 13 лютого 2018 року, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили Одеському міському голові Геннадію Труханову про підозру у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зазначено, що повідомлення про підозру здійснено за дорученням керівника САП Назара Холодницкого, який і підписав зазначений процесуальний документ.

Також повідомлено про підозру заступнику міського голови, директору департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради. Ще одній особі - оцінщику - повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч 5 ст.191, ст. 365-2 КК України.

На даний момент вживаються необхідні заходи для встановлення місця перебування підозрюваних і, в разі їх відсутності, буде вирішуватися питання про оголошення їх у розшук.

В НАБУ відзначають, що постанови про проведення обшуків детективи бюро отримали в грудні.

"Зауважимо, що постанови про проведення обшуків у згаданих посадових осіб детективи НАБУ отримали ще 18-19 грудня 2017 року. Проте вже 19-20 грудня 2017 троє посадових осіб мерії виїхали за кордон і з тих пір під різними приводами не поверталися, ймовірно, з метою приховування від слідства. На початку січня 2018 виїхав за кордон і голова постійної комісії міськради", - йдеться в повідомленні НАБУ.

На думку слідства, всі зазначені особи причетні до схеми з нанесення шкоди місцевому бюджету Одеси.

"Так, у вересні 2016 Одеська міська рада придбав будівлю, раніше входило до цілісного майнового комплексу ДП завод" Краян ", за 185 млн гривень в приватної структури, яка на початку 2016 роки сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, за 11,5 млн гривень ", - повідомили в НАБУ.

У жовтні-грудні 2017 року один з діючих депутатів Одеської обласної ради, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця згаданого будинку, разом з ще однією особою запропонували співробітникові НАБУ хабар в розмірі 500 тис. доларів в обмін на зняття арешту з рахунків компанії. Депутату і його спільникові 12 січня 2018 Генеральною прокуратурою України повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч.3 ст. 369 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше джерело РБК-Україна повідомило, що меру Одеси заочно повідомили підозру у справі "Краяну".

Так, 12 лютого видання "Думська" повідомляло, що мер Одеси після закінчення відпустки, яку йому продовжили 8 лютого, поїхав в чергове відрядження. Як повідомляли в прес-службі муніципалітету, Геннадій Труханов тепер відряджений до Чехії. Відзначимо, що мер Одеси поза межами міста з 26 грудня, коли почалася його чергова відпустка. Спочатку Геннадій Труханов планував відпочивати до 18 січня, але в останній день продовжив відпустку до 21-го, а потім несподівано оформив собі відрядження до Афін. З Греції він полетів до швейцарського Давосу, де повинен був знаходитися до 28 січня.

Як писало РБК-Україна, згідно з даними панамської компанії-реєстратора Mossack Fonseca, Геннадій Труханов і пов'язані з ним особи контролюють близько 70-80 офшорних компаній, які займаються, в тому числі нерухомістю. За даними незалежного розслідування, Геннадій Труханов через віргінські офшорні компанії контролює різні частини групи "РОСТ". Ця група займається не тільки ремонтом доріг, а й будівництвом наддорогого житла і нерухомістю для середнього класу.