ua en ru

НАБУ затримало директора заводу Фірташа у Запоріжжі за розтрату майже 500 млн гривень

НАБУ затримало директора заводу Фірташа у Запоріжжі за розтрату майже 500 млн гривень Фото: Дмитро Фірташ

Правоохоронці проводять обшуки на заводі Фірташа у Запоріжжі

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) затримало директора Запорізького титано-магнієвого комбінату, який входить до групи компаній Group DF Дмитра Фірташа за розтрату майже 500 млн гривень. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

"23 вересня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та у співпраці з співробітниками управління Служби безпеки України у Запорізькій області затримали директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, затримання відбулося в рамках розслідування зловживання службовим становищем керівниками заводу, що призвело до розтрати грошових коштів в особливо великих розмірах.

Затриманому директору готується повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

За даними слідства, впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва заводу, відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн гривень. Проте, директор підприємства, зловживаючи службовим становищем, вчинив розтрату більшої частини отриманих грошових коштів - 492 млн гривень, перерахувавши їх на користь третіх осіб.

"Замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано ПАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Комерційний банк "Надра" та ТОВ "Сінтез Ресурс" - в рахунок погашення заборгованості ДП "ЗТМК" перед зазначеними суб’єктами. Тоді як ці платежі мала здійснити компанія Tolexis Trading Limited за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ "ЗТМК", - йдеться у повідомленні.

Затриманому загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Крім того, "Радіо Свобода" повідомляє, що НАБУ та СБУ проводять обшуки на заводі Фірташа в Запоріжжі. Подробиць щодо справи, в якій відбуваються обшуки, силовики не наводять.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що поліція підозрює українського бізнесмена Дмитра Фірташа в заволодінні коштами Національного банку України.