ua en ru

НАБУ викрито корупційні схеми в оборонному секторі на більш ніж 1 млрд гривень

НАБУ викрито корупційні схеми в оборонному секторі на більш ніж 1 млрд гривень Фото: позначка детектива НАБУ (фото з відкритих джерел)

Кримінальні справи відкриті щодо не менше ніж 15 підприємств

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрило корупційні схеми в оборонно-промисловому комплексі країни на більш ніж 1 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Як повідомляється, в ході розслідування детективи бюро виявили на мінімум 15 підприємствах оборонної промисловості факти, які стали підставою для відкриття кримінальних проваджень.

Найчастіше мова йде про привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, а також закупівлю товарів за завищеними цінами через компанії-посередники, наближені до керівництва держустанов.

В результаті таких дій, на думку детективів, за попередніми оцінками, інтересам держави завдано шкоди на суму понад 620 млн гривень і 3 млн доларів.

Згідно з розслідуваннями детективів, ключову роль у появі корупційних схем на підприємствах ОПК грають чиновники держструктур: кожен другий підозрюваний у злочинах, викритих НАБУ, відноситься до цієї категорії.

У той же час, крім розслідувань існуючих корупційних схем, детективи НАБУ запобігають появі нових.

зокрема, выоявляя корупційні ризики у відповідності з вимогами чинного законодавства вони звертаються до чиновників для їх усунення. Наприклад, таким чином вдалося запобігти закупівлі за завищеними цінами пально-мастильних матеріалів та постачання обмундирування неналежної якості. Загалом, завдяки цій діяльності детективів НАБУ вдалося запобігти розкрадання понад 130 млн гривень.

НАБУ викрито корупційні схеми в оборонному секторі на більш ніж 1 млрд гривень

Фото: корупційні схеми в ОПК України (НАБУ)

Нагадаємо, в Національному антикорупційному бюро (НАБУ) відкрили кримінальне провадження щодо ситуації із закупівлею Міністерством оборони України партії БМП-1 через посередників.