ua en ru

НАБУ розслідує експортні контракти "Укрспирту", які принесли збитків на 33 млн гривень

НАБУ розслідує експортні контракти "Укрспирту", які принесли збитків на 33 млн гривень Фото: НАБУ розслідує експортні операції "Укрспирту"

Компанія продала спирт за заниженими цінами

В рамках розслідування експортних контрактів ДП "Укрспирт" Національне антикорупційне бюро отримало доступ до телефонних контактів посреднико, які брали участь у продажу держпідприємством етилового спирту в 2015 році. Про це пишуть "Наші гроші".

Як повідомляється, доступ до контактів НАБУ отримало згідно з постановою Солом'янського райсуду Києва від 5 серпня по кримінальному провадженню № 52016000000000041 від 17 лютого 2016 з попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 364 КК - зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.


Так, за матеріалами виробництва, в 2015 році "Укрспирт" продав на експорт 178 тис декалітрів етилового спирту кільком компаніям. Серед покупців числяться 6 компаній, зареєстрованих у Великобританії, Латвії та Грузії.

Ціна реалізації не перевищувала 7 доларів за дал, в той час як офіційна ціна декалітра спирту, зазначена "Укрспиртом" становила 10,23 доларів за дал. Фактичними одержувачами етилового спирту були інші компанії, які працюють за кордоном.

В результаті продажу з урахуванням зміни курсу долара "Укрспирт" отримав 1,32 млн доларів або близько 33 млн гривень.

З метою підтвердження або спростування фактів зловживань НАБУ через суд отримало доступ до інформації від абонентів осіб, які були посередниками при укладанні контрактів.

У ході вивчення зазначених контактів, детективи НАБУ з'ясували ряд цікавих подробиць про деякі з посередників.

Так,з березня 2016 року директором і співвласником "VPG Poland Limited" значиться українець Валентин Коломієць, зареєстрований у Києві. Він також є молодшим бізнес-партнером екс-голови фракції "Батьківщини" у Львівській міськраді Ростислава Будинського в ТОВ "Фловаль-Україна" і "КТЛ-Термінал". Співвласниками цих фірм є також харків'яни Георгій і Олена Машини. Георгій Машин раніше був помічником народного депутата з фракції "Наша Україна" Олексія Ярославського - брата бізнесмена Олександра Ярославського. У Раді минулого скликання Машин був помічником нардепа "Батьківщини" Михайла Апостола.

"Goliw Trading LLP" проіснувала лише півтора року і була ліквідована в липні цього року. Вона була записана на два Белізських офшори "Gevers Invest Ltd" та "Oberig Trade LTD". Одна з цих компаній – "Gevers Invest Ltd" - до грудня 2015 опосередковано володіла компанією "Смайл Холдінг Україна". Цей холдинг раніше належав доньці екс-глави СБУ Валентина Наливайченка. Він сам працював керівником групи радників холдингу у 2010-2012 роках.

Компанія "Winglex Inter L. P." була зареєстрована 25 серпня минулого року в Единбурзі (Шотландія) та своїх власників не розкриває.

Компанія "Winning Invest & Trade Ltd" зареєстрована в Лондоні в квітні 2010 року. Керують нею компанія Corporo limited і Артур Грайс, які вказані також керівниками кількох десятків фірм.

У 2015 році і. про. генерального директора ДП "Укрспирт" був Роман Іванюк, який до цього працював головою департаменту інвестиційного банкінгу ІК "Сoncorde Capital" і невдало балотувався до парламенту від БПП по Луцьку в 2014 році.

Нагадаємо, Дрожжин призначений новим в. о. директора "Укрспирту".