ua en ru

НАБУ розслідує справу проти голови Сумської СБУ за злочин часів Майдану

НАБУ розслідує справу проти голови Сумської СБУ за злочин часів Майдану Фото: НАБУ (facebook.com/nabu.gov.ua)

Суд Києва зобов'язав НАБУ розслыдувати справу голови Сумської СБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження стосовно голови Управління Служби безпеки України в Сумській області Владислава Косинського. Про це свідчить витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, повідомляють українські ЗМІ.

В документі сказано, що згідно з рішенням Солом'янського райсуду м. Києва від 24.07.2018 р. по справі №760/17605/18 детективи НАБУ зобов'язані внести до Єдиного реєстру відомості про події лютого 2014 року.

Згідно з випискою, "13.02.2014 року слідчо-оперативною групою СБУ під керівництвом полковника Косинського В.В. штучно створювалися докази обвинувачення з метою притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності". Дані 30 липня 2018 року до реєстру вніс детектив А. М. Петриков.

Правова кваліфікація злочину - ст. 372 ч. 2 КК України - притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення або іншою фальсифікацією. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Крім того, згідно з рішенням Солом'янського районного суду Києва (№760/17605/18), яким НАБУ зобов'язали відкрити справу проти Косинського, крім цієї статті, у заяві також було вказано злочини за ст. 366 ч. 1 (службове підроблення, обмеження свободи на строк до 3 років), а також за ст. 364 (зловживання владою або службовий положенням - до 6 років в'язниці).

НАБУ розслідує справу проти голови Сумської СБУ за злочин часів Майдану

Фото: витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань

За даними ЗМІ, Владислав Косинський в лютому 2014 року брав участь в обшуках у квартирі тоді підприємця, а нині народного депутата від фракції Радикальної партії Олега Ляшка - Сергія Рибалки. Зокрема, Косинсикий нібито намагався підкинути Рибалці наркотики, що, за словами його адвокатів, зафіксовано в протоколах обшуків.

НАБУ вже розслідує кримінальні провадження проти Косинського за фактом використання ним в особистих цілях приватного вертольота співвласника корпорації "АТБ" Геннадія Буткевича. Також розслідується кримінальне провадження проти самого Буткевича як ініціатора хабара Косинскому, яким є польоти на вертольоті.

ЗМІ писали раніше, що в Реєстрі цивільних повітряних суден України за громадянином Буткевичем Г. В. з Дніпра зареєстрований вертоліт Bell-407 під бортовим номером UR-PTW 1997 року випуску. Цим бортом, за даними ЗМІ, кілька років тому користувалися народні депутати Олександр Герега і Андрій Шинькович. Споттери фіксували його на різних аеродромах в Україні.

Крім того, у Реєстрі також є борт UR-ATB - вертоліт Bell-429 2012 року випуску (власник Master Management Ltd (Британські Віргінські острови), користувач ТОВ "Глобал Ейр Компані" (Львів). Цей борт використовувався для запису однієї з телепрограм за участю дочки Буткевича. Крім того, він також фігурував у кримінальному провадженні № 12015100130000015 про ухилення від сплати митних зборів при ввезенні транспортного засобу на територію України (загальна сума збитків по провадженню склала понад 20 млн грн).