ua en ru

НАБУ перетворилося в "інформаційну піраміду", - адвокат

НАБУ перетворилося в "інформаційну піраміду", - адвокат Фото: НАБУ

Адвокат в.о. голови правління ОГХК вважає, що керівництво НАБУ завдало великої шкоди державі

Затримання менеджерів "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" (ОГХК) підтвердило, що керівництво Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) націлене винятково на піар. Таку думку висловив адвокат Олександр Мірошник, який захищає в.о. голови правління ОГХК Руслана Журила, передає прес-служба ОГХК.

"НАБУ перетворилося в якусь інформаційну "піраміду", "антикорупційний МММ". Свої провали в роботі бюро намагається підмінити все новими і новими арештами, щоб викликати інтерес ЗМІ", - заявив він.

За словами Мірошника, "за рік роботи НАБУ не посадило жодного помітного корупціонера, а всі ініційовані ним гучні справи закінчилися провалами".

"Більше того, стало очевидно, що керівництво НАБУ завдало великої шкоди державі. Саме НАБУ зірвало скандалами приватизацію Одеського припортового заводу. Це призвело до зупинки стратегічного підприємства і втрати держбюджетом сотень мільйонів доларів... Замість того, щоб проявляти завзяття в реальній роботі, НАБУ знову намагається залатати дірки у своєму іміджі гучним піаром. Втім, НАБУ допускає грубі проколи: на сайті НАБУ текст підозри керівнику ОГХК з'явився ще до пред'явлення. Всі дії НАБУ будуть оскаржені в суді", - підкреслив адвокат.

Мірошник відзначив, що, як і у випадку з ОПЗ, "мішенню для атаки" стало стратегічне підприємство, яке успішно пройшло аудит (причому авторитетної міжнародної фірми) і готується до приватизації. Він заявив, що знову "безпідставно затримані топ-менеджери підприємства, знову так звана справа не має жодної судової перспективи".

"На жаль, у результаті скандалу висока ймовірність того, що без роботи можуть залишитися 6 тис. робочих ОГХК, а їхні сім'ї - без утримання. Закликаю НАБУ припинити самопіар і "правоохоронну диктатуру", - вказує Мірошник.

Нагадаємо, трудовий колектив ОГХК вчора заявив, що "шокований діями і заявами НАБУ щодо менеджерів компанії" та наголосив на "неприпустимості повторення силового сценарію проти успішних державних підприємств, які є монополістами з виробництва титанової сировини".

"Сьогодні ми бачимо виконання політико-економічного замовлення з боку НАБУ і САП. Мета - зрив приватизації ВАТ ОГХК і повтор ситуації зі зривом приватизації ОПЗ, коли НАБУ обрушило вартість Одеського припортового заводу зі стартових 530 млн дол. до нуля і майже зробило його банкрутом. В обох випадках у діях НАБУ і САП проглядається "грузинський слід", - йдеться в заяві.

Звинувачення НАБУ на адресу менеджерів ОГХК назвав безпідставними та нічим не підтвердженими.

"Вся діяльність ОГХК, в тому числі зовнішньоекономічна, вигідна державі і проводиться виключно в її інтересах. Вона прозора і постійно контролюється компетентними державними органами. Більш того, в 2016 році ОГХК успішно пройшла аудит однієї з міжнародних аудиторських фірм, що входить в світову "першу четвірку", - йдеться в заяві.