ua en ru

НАБУ підозрює банк Надра у причетності до розтрати 400 млн гривень на завод Фірташа

НАБУ підозрює банк Надра у причетності до розтрати 400 млн гривень на завод Фірташа Фото: банк Надра причетний до виведення коштів з заводу Фірташа

Кошти були виділені на створення дочірньої структури заводу "ЗТМК"

Національне антикорупційне бюро підозрює збанкрутілий банк Надра у розтраті 400 млн гривень, виділених інвесторами на створення дочірньої структури "Запорізького титано-магнієвого комбінату" (також, як і банк належить бізнесменові Дмитру Фірташу). Про це свідчить постанова Солом'янського райсуду Києва від 4 травня 2017 року.

Детективами НАБУ було встановлено, що службові особи ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" спільно з посадовими особами ДП "ЗТМК", ВАТ "КБ "Надра", ТОВ "Синтез Ресурс", а також особами, які подавалися від імені Tolexis Trading Limited, здійснили розтрату у сумі 399,9 млн гривень, виділених для виконання стратегічної програми розвитку і технічної модернізації виробництва ТОВ "ЗТМК", отриманих від Компанії Tolexis Trading Limited як внесок у статутний капітал

Згідно з матеріалами справи, слідством було встановлено, що всі операції проходили через рахунки зазначених компаній в банку Надра.

Схема полягала в тому, що ТОВ "Синтез ресурс" отримувало від банку кредити, які використовувало для купівлі доларів США з подальшим їх переведенням за межі України. Також для конвертації доларів у гривні використовувався валютний рахунок підприємства. В результаті загальний обсяг операцій склав близько 626,348 млн доларів.

Нагадаємо, НАБУ затримало директора заводу Фірташа у Запоріжжі за розтрату майже 500 млн гривень, виділених на модернізацію підприємства.