ua en ru

НАБУ має зайнятися газовими тарифами для населення, якщо "Роттердам+" незаконна, - експерт

НАБУ має зайнятися газовими тарифами для населення, якщо "Роттердам+" незаконна, - експерт Фото: Валентин Землянський (РІА Новини Україна)

Експерт прокоментував ситуацію навколо "Роттердам+"

Формула "Роттердам+" і формула ціноутворення на газ для населення "NCG+" ідентичні. Таку думку в ефірі радіо "Голос столиці" висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

"Що "Роттердам+", що формула ціноутворення на газ для населення "NCG+", за якою рахується ціна газу, 80% якого видобувається в Україні, абсолютно ідентичні. Вони приймалися в ході переговорів з МВФ", - розповів експерт.

"Коли в 2016-му році приймалися ці рішення, вважалося, що вони стануть одним з механізмів переходу до ринку. Таким чином лібералізувати ціноутворення, оскільки раніше воно визначалося регуляторних шляхом. Виходив профільний міністр Демчишин і говорив, що ціна на вугілля повинна становити 1100 грн/тонна. І було абсолютно не важливо, що на шахтах ДТЕК собівартість була 1500 грн/тонна, а на державних шахтах Львівсько-Волинського басейну - понад 2500 грн/тонна... Вважалося, що таким чином вдасться піти від корупційних дій, створити прозору схему, за якою буде формуватися ціна на енергоносії", - пояснив причини появи обох формул Землянський.

На думку експерта, у зв'язку з блокадою Україна буде змушена збільшувати поставки імпортного вугілля. Вже в цьому році частка імпорту досягне 20%.

"НАБУ заявило, що формула "Роттердам+" незаконна, оскільки в 2016-му році було імпортовано всього 3% вугілля. При цьому, що РНБО в 2017 році підтвердило блокаду Донбасу і цього року імпорт вугілля складе 19-20%. А наступного року через навантаження по марці Г буде ще більше – на 10-15%. Видобуток держшахт скорочується, попит збільшується і його доведеться покривати імпортом", - підкреслив він.

Землянський вважає, що розслідування НАБУ можуть призвести до перегляду формул ціноутворення на енергоносії та перерахунку тарифів на газ для населення.

"Якщо незаконний "Роттердам+", то з таким же успіхом можна оголосити незаконним "NCG+" і НАБУ має почати розслідування, чому з'явилася така формула і чому населення платить такі тарифи за газ", - підкреслив експерт.

17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки Національної комісії з регулювання електроенергетики та комунальних послуг у справі, пов'язаній з твердженням вугільної формули "Роттердам+".

21 серпня представники МВФ вказали уряду України на необхідність виконання норм чинного меморандуму з Фондом і відповідної постанови Кабміну, якою закріплена методика розрахунку вартості ціни газу для населення "NCG+" (відома також як "Дюссельдорф+" по імені німецького міста, розташованого поблизу газового хабу).

22 серпня глава НКРЕКП Дмитро Вовк та керівники Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства обговорили у Відні організацію проведення незалежного аудиту українського регулятора.