ua en ru

НАБУ і Антимонопольний комітет викрили змову у справі щодо днопоглиблення порту "Южний"

НАБУ і Антимонопольний комітет викрили змову у справі щодо днопоглиблення порту "Южний" Фото: НАБУ (nabu.gov.ua)

АМКУ визнав порушення у діях учасників торгів щодо днопоглиблення порту "Южний"

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Антимонопольний комітет України (АМКУ) викрили змову у справі щодо днопоглиблення порту "Южний". Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"На підставі фактів, встановлених детективами НАБУ 7 вересня 2017 року АМКУ визнав змову в діях учасників торгів щодо закупівлі робіт і послуг з днопоглиблення в порту "Південний". Два підприємства, які вдалися до антиконкурентних узгоджених дій ТОВ "ЛІГОС УА" та ТОВ "УКРЗВ'ЯЗОКГИДРОБУД" - комітет оштрафував на загальну суму близько 23 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, їм заборонено брати участь у торгах на закупівлю товарів, робіт або послуг за рахунок держави протягом найближчих 3 років.

Так, в жовтні 2015 Южненська філія ДП "Адміністрація морських портів України" здійснила закупівлю експлуатаційних днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту "Южний". За результатами торгів було укладено договір з ТОВ "ЛІГОС УА" на суму майже 134 млн гривень. Слідство вважає, що цю закупівлю провели за завищеними цінами.

Наголошується, що розслідування цього епізоду детективи НАБУ почали наприкінці 2015 року. Згодом, зібравши достатньо інформації, яка свідчила про можливі антиконкурентні дії з боку учасників торгів, НАБУ звернулося до АМКУ і той почав власне розслідування.

Вердикт АМКУ, який визнав наявність порушень, стане вагомим доказом у кримінальному провадженні за фактами корупції на ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ), яку розслідують детективи НАБУ.

Крім того, на підставі зібраних доказів у розслідуванні цього кримінального провадження, навесні 2017 року НАБУ подало в Господарський суд. Києва позов про визнання недійсним договору на суму 712 млн гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що АМПУ зобов'язався забезпечити безпрецедентний рівень відкритості конкурсу з днопоглиблення "Південного".