ua en ru

Наглядова рада VimpelCom Ltd. схвалила покупку Wind Telecom

Наглядова рада VimpelCom Ltd. схвалив покупку компанії Wind Telecom SpA (раніше Weather Investments). Як йдеться у повідомленні VimpelCom, 6 з 9 членів ради (троє незалежних директорів і троє представників російської Altimo) виступили на підтримку транзакції, в той час як директори від норвезької Telenor проголосували "проти", передає РБК.

За умовами угоди, після завершення операції VimpelCom через Wind Telecom буде володіти 51,7% акцій єгипетського телекомунікаційного оператора Orascom Telecom Holding SAE і 100% італійської Wind Telecomunicazioni SpA У результаті злиття VimpelCom і Wind Telecom буде утворена шоста за величиною в світі телекомунікаційна компанія, що надає послуги мобільного зв'язку в 19 країнах світу з населенням в 838 млн чоловік і числом абонентів 173 млн.

За умовами транзакції, акції Wind Telecom перейдуть на користь VimpelCom. У свою чергу, VimpelCom проведе на користь Wind Telecom емісію 325 млн 639 тис. 827 звичайних акцій і 305 млн конвертованих привілейованих акцій, а також виплатить 1 млрд 495 млн дол грошовими коштами. Загальний обсяг випущених акцій буде відповідати приблизно 20% економічного інтересу і 30,6% голосуючих акцій оновленого VimpelCom. Нові префи, як повідомляється, будуть володіти тими ж правами, що і вже існуючі конвертовані привілейовані акції.

Після випуску нових акцій Telenor буде володіти приблизно 31,7% економічного інтересу VimpelCom з 25,0% голосуючими акціями, а російська Altimo - 31,4% і 31,0% відповідно. За міноритаріями закріпиться 17,0% економічного інтересу і 13,4% голосуючих акцій.
У повідомленні компанії також наголошується, що, незважаючи на дії уряду Алжиру, "дочка" Orascom Telecom в цій країні - Orascom Telecom Algerie (OTA) залишається стратегічно важливим активом для VimpelCom. При цьому російська компанія має намір досягти з алжирським урядом угоди, за якою VimpelCom стане власником OTA за підсумками транзакції. У зв'язку з тим, що досягнення рішення з даного питання в "розумні терміни" не передбачається, VimpelCom з метою зменшення фінансових ризиків пов'язаних з невизначеністю навколо OTA, домовився з Wind Telecom про надання VimpelCom права в будь-який час протягом шести місяців укласти угоду про пропорційне розподіл будь-яких фінансових збитків чи прибутку, що виникають від продажу алжирської "дочки" чи іншого дозволу ситуації навколо неї.

Також повідомляється, що з метою угоди VimpelCom отримав зобов'язання російських і зарубіжних банків видати позики в розмірі 6,5 млрд дол, з яких 5 млрд дол підуть на оплату операції грошовими коштами. Крім того, VimpelCom займеться рефінансуванням боргу Orascom Telecom, який перейде до російської компанії.

Завершення транзакції намічене на II півріччя 2011 р. після отримання схвалення відповідних регуляторів та акціонерів VimpelCom.
Коментуючи сьогоднішнє рішення наглядової ради, її голова Джо Лундер заявив, що схвалення угоди послужить утворення світового телекомунікаційного лідера, що призведе до суттєвого збільшення вартості VimpelCom для її акціонерів. "Хоча ми і визнаємо протилежну позицію Telenor з даного питання, ми все ж віримо, що більшість із наших акціонерів визнає стратегічні та фінансові переваги даної транзакції", - додав Дж.Лундер.

У той же час виконавчий директор VimpelCom Олександр Ізосімов підкреслив, що транзакція дозволить істотно диверсифікувати доходну базу компанії, виходячи з географічної складової, різних національних валют і особливостей місцевих ринків. "Крім того, це дозволить VimpelCom повною мірою використовувати великі можливості динамічного ринку мобільних послуг", - додав А. Ізосімов.