ua en ru

НАБ залякало Пігуляка, фальсифікуючи під його визнання всю "газову справу", - експерт

НАБ залякало Пігуляка, фальсифікуючи під його визнання всю "газову справу", - експерт Фото: Олександр Онищенко

Національне антикорупційне бюро (НАБ) залякало фігуранта "газової справи", директора біржі "Львівська універсальна" Василя Пігуляка, фальсифікуючи під його визнання всю "газову справу". Таку думку висловив юридичний експерт Віталій Мегеда.

Відзначимо, раніше в НАБ повідомили, що Пігуляк Василь пішов на угоду зі слідством. Зокрема, за даними прес-служби бюро, фігурант дав викривальні свідчення. При цьому, на думку експерта, тут "має місце явне процесуальне підроблення".


"Ми маємо справу з банальною маніпуляцією від слідчих НАБ, – заявляє Мегеда. – З одного боку слідчі заявляють, що Пігуляк – це такий собі фунт на зарплаті, а тому його можна випустити на свободу. А з іншого – він у всьому обізнаний, знає схеми/потоки і всіх виводить на чисту воду. Але так не буває. Або ти ніхто на зарплаті, або ти базовий фігурант".

Одночасно експерт стверджує, що утримання під вартою не повинно було застосовуватися до Пігуляка, оскільки в його діях "апріорі не було складу корупції".

"Пігуляк не чиновник. Він приватна особа. Він не призначав ціну на газ, не стверджував її. А ось чиновники з спільного державно-приватного підприємства саме цю ціну не заперечували, і, значить, державу вона влаштовувала. І зауважте, у слідчих НАБ до жодного чиновника досі питань не виникло. А тому історія з Пігуляком – це така собі кострубата спроба тиску з метою максимально обумовити Онищенка. Ніяких інших зачіпок, крім переляканого Пігуляка у слідства немає", - стверджує Віталій Мегеда.

Також експерт вказує на "феноменально стислі терміни розгляду кримінальної справи Пігуляка, що, на його думку, безпосередньо "вказує на безпрецедентний тиск слідчих НАБ на суд".

"Кримінальне провадження проти Пігуляка було зареєстровано 18 липня, а вже 19 липня суд розглянув ВСЮ справу і виніс вирок. Доба! Це ще враховуйте, що справа розглядалася у двох найближчих містах – Києві та Львові. Навіть у сталінські часи дотримувалася більш прилизаної формальністі судочинства. Тут же від порушення кримінальної справи до винесення вироку пройшло менше 24 годин. Цей "феномен" говорить тільки про те, що суд був фактично зґвалтований слідчими НАБ", - заявляє Мегеда.