ua en ru

НАБ так "підвищило" привабливість ОПЗ, що всі інвестори втекли, - експерт

НАБ так "підвищило" привабливість ОПЗ, що всі інвестори втекли, - експерт

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБ) Артем Ситник суперечить сам собі, коментуючи зрив приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ). Так директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк прокоментував заяви керівника НАБ про те, що розслідування по ОПЗ не спричиняє негативних наслідків для приватизації підприємства.

На минулому тижні, нагадав експерт, вся країна спостерігала досить сумну картину виходу серйозних інвесторів з Європи, Туреччини та інших країн з Одеського припортового заводу. "Конкурс з його продажу повинен був відбутися 26.07.16, але приватизація ОПЗ була зірвана синхронними діями одеського губернатора Саакашвілі і його співвітчизника Гізо Углави, який займає посаду першого заступника директора НАБУ", - підкреслив Миселюк.


За його словами, в інтерв'ю у вівторок шеф Углави, директор НАБ Артем Ситник справедливо констатував, що "жоден з серйозних іноземних інвесторів не буде вкладати гроші в об'єкт, навколо якого не вщухають корупційні скандали".

Але при цьому, підкреслив політолог, Ситник намагається зняти відповідальність зі свого органу у зриві приватизації Одеського припортового. "Суперечачи самому собі, стверджуючи, що такі гучні розслідування є "однією з ключових передумов для поліпшення інвестиційного клімату та привабливості об'єктів державної власності", - пише експерт.

Миселюк навів цифри, що ілюструють, як, на його думку, діяльність НАБ призвела до "покращення" інвестиційного клімату в Україні та привабливості ОПЗ. "Бюджет не отримав щонайменше 13,175 млрд гривень – таку стартову ціну держпакету в розмірі 99,6% акцій ОПЗ визначив ФДМ. І ще не скоро отримає. А коли отримає, то цих грошей, за визнанням голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса, буде на 30% менше. Тобто, на 4 млрд грн", -заявив він.

За словами експерта, до порушення НАБ справи по корупції на ОПЗ в кінці минулого року підприємство демонструвало хорошу прибутковість: 2015 рік воно закінчило з чистим прибутком 218,514 млн гривень, а у січні-червні поточного року отримало чистий збиток у розмірі 243,9 млн гривень. Завод взагалі опинився на межі зупинки – 18 липня Укртрансгаз почав процедуру відключення Одеського припортового від поставок газу, додав Миселюк.

"Завдяки діяльності НАБУ ОПЗ відчув, що для нього "покращення вже сьогодні" почалося по повній програмі", - уклав експерт.