ua en ru

НАБ допомагає фінансово-політичним групам взяти під контроль ОПЗ, - адвокат

НАБ допомагає фінансово-політичним групам взяти під контроль ОПЗ, - адвокат

Звинувачення на адресу голови правління Одеського припортового заводу (ОПЗ) Сергія Переломи, висунуті йому з боку Національного антикорупційного бюро (НАБ), повністю надумані і можуть бути частиною боротьби фінансово-політичних груп за контроль над ОПЗ. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив адвокат Ігор Черезов, який представляє інтереси Переломи.

Зокрема, адвокат оприлюднив дані ревізії ОПЗ, проведеної Державною фінансовою інспекцією (колишнє КРУ) за дорученням Кабміну в період з 01.01.2014 по 30.11.2015 рр.


У записці ДФІ вказується, що також перевірялася інформація ЗМІ щодо можливих порушень в роботі ОПЗ, включаючи контракти з компанією ANTRA Cmbh про продаж їй аміаку на суму 5,2 млн доларів і карбаміду на суму 0,8 млн доларів.

Зокрема, "в листопаді 2015 г."ANTRA Cmbh" поставила 28,2 млн кубометрів газу за ціною 250 дол. США за тис. куб. м, що відповідає рівню цін реалізації НАК "Нафтогаз України" за цей період", - йдеться у висновках ДФІ.

"Загальний прибуток ОПЗ від реалізації продукції, виробленої з давальницької сировини, склав 11,9 млн грн (від реалізації аміаку - 5,2 млн. грн, карбаміду - 6,7 млн. грн). У разі ж реалізації продукції, виробленої з власної сировини, прибуток склав би лише 3,3 млн грн. Тому операції з давальницької сировини для ОПЗ є економічно вигідними і сприяли збільшенню прибутковості додатково на 3,4 млн. грн. Реалізація всього запланованого контрактом обсягу давальницької сировини дозволила б ОПЗ додатково отримати дохід в сумі близько 60 млн. грн.", - вказує Держфінінспекція.

Також вона зазначила, що фірмі Expotrade Global Limited поставки продукції і розрахунки з нею не проводилися.

"Тобто, Перелому і Щурікова НАБУ звинувачує в тому, що завдяки ефективній роботі керівництва ОПЗ завод і держава отримали додатково 3,4 млн грн прибутку! Це українське ноу-хау якесь. Причому всі ці цифри - не піар-заяви "антикорупціонерів" або самого НАБУ, а офіційні дані державної перевірки", - підкреслив адвокат.

"Дані ДФІ були спрямовані також в НАБУ і в прокуратуру Одеської області. Виникає питання: чому ж Ситник, Холодницький і НАБУ пішли на безпідставні звинувачення проти керівництва ОПЗ? До речі, санкцію їм оформляв все той же горезвісний суддя Солом'янського суду Андрій Макуха, який раніше вже "підмахував" для НАБУ юридично безграмотні дозволи на обшуки. Хоча проти Макухи НАБУ саме розпочало провадження за незаконні рішення, його звинувачують в корупції і хабарах, а Вища рада юстиції і спікер звернулися до Верховної Ради звільнити Макуху з посади судді за порушення присяги. Тобто, НАБУ продовжує системно використовувати корумпованих суддів часів Януковича для фабрикації справ", - обурюється адвокат.

Він висловив припущення, що "НАБУ і особисто Ситник-Холодницький виконують політико-економічне замовлення".

"Вигодонабувачами тут можуть бути губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі, пов'язаний з Ситником близькими стосунками, а також його покровителі - корумповані олігархи. Саме вони прагнуть зміцнити свою фінансову базу за рахунок прибуткового держпідприємства", - вважає адвокат.