ua en ru

На відкритті фондових торгів в США очікується підвищення провідних індексів.

На відкритті фондових торгів в США 29 березня очікується підвищення провідних індексів. Оптимістичний настрій інвесторів пов'язаний багато в чому з деякою розрядкою ситуації навколо боргової кризи Греції. За підсумками дводенного саміту в бельгійському Брюсселі 25 і 26 березня ц.р. лідери єврозони схвалили механізм допомоги Греції. У разі потреби Афіни отримають фінансову допомогу від держав зони звернення єдиної європейської валюти і Міжнародного валютного фонду (МВФ), при цьому дві третини від суми ляжуть на плечі членів єврозони, тоді як кошти, що залишилися, будуть виділені МВФ.

На цьому фоні в центрі уваги інвесторів може опинитися банківський сектор (особливо чутливий до новин макроекономічного плану) з такими кредитними організаціями, як Bank of America (найбільший комерційний банк США), J.Р.Мorgan Chase, Citigroup, American Express Company (американський оператор кредитних карт).

Гравці фондового ринку звернуть увагу і на статистичні дані по економіці США. До початку торгової сесії буде опублікована доповідь Міністерства торгівлі країни за об'ємом споживчих доходів в лютому 2010 р. (прогноз аналітиків - показник виросте на 0,3% в місячному численні).

Зростання індексу може зробити сприятливий вплив на динаміку котирувань рітейлорів, зокрема, на динаміку котирувань одного з найбільших в США рітейлорів електроніки - компанії Best Buy.

Підтримку фондовому ринку можуть подати сьогодні новини сировинного сектора. Підвищення цін на метали може зробити позитивний вплив на динаміку котирувань найбільших гірничодобувних компаній, таких як американський алюмінієвий концерн Alcoa і мідьовидобувний Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. Зростання цін на золото може позитивно позначитися на акціях золотодобувної компанії Barrick Gold. Аналогічним чином, підвищення цін на нафту може сприяти зростанню котирувань акцій енергетичних компаній ExxonMobil, Chevron Corp. і їх конкурента ConocoPhillips.

Певний вплив на хід торгів можуть надати новини області злиття і поглинань. Один з найбільших в Китаї незалежних автовиробників - компанія Zhejiang Geely Holding Group - уклав операцію з американським концерном Ford Motor Co. про покупку належної Ford шведської Volvo Cars за 1,8 млрд дол. Американська енергетична компанія Sunpower Corp. оголосила про те, що операція по покупці європейської компанії Sunray завершена.

За станом на 15:14 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones підвищилися на 32 пункти (+0,3%), на індекс Nasdaq - на 12,25 пункту (+0,63%), на індекс S&Р - на 6,1 пункту (+0,52%).