ua en ru

На захисників, що вступили в процес до нового КПК, норма про заборону включати в список захисників родичів не поширюється, - Портнов

Новий Кримінальний процесуальний кодекс в Україні набуває чинності в ніч з 19 на 20 листопада. Норми нового КПК припускають, що родичі й близькі не можуть бути захисниками в суді, однак у перехідних положеннях нового КПК прописано, що на захисників, що вступили в процес до нового КПК, ця норма не поширюється. Таким чином захисниками засудженої екс-прем'єра Юлії Тимошенко можуть залишатися родичі. Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" заявив керівник групи по розробці КПК, радник Президента-керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.

На питання про те, як вступ в силу нового КПК зачепить інтереси Тимошенко, в частині того, що захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі, а досі в цей список можна було включати родичів і близьких, Портнов відповів: "Ми спеціально , щоб не було ніяких інсинуацій, написали в прикінцевих положеннях кодексу: на захисників, що вступили в процес до нового КПК, ця норма не поширюється. Все, що було до 20 листопада, - родичі, близькі - все залишається. Або якщо, наприклад, народний депутат Іванов захищав громадянку Сидорову, то після 20 листопада цей народний депутат буде захищати Сидорову так само, як і раніше. Навіть якщо цей процес триватиме ще три роки. Шкода, що представники деяких політичних сил, які забули прочитати закон, впродовж півроку систематично дезінформували українське суспільство, що, мовляв, кодекс зроблений для того, щоб обмежити чиїсь права на захист".

Нагадаємо, новий КПК Президент підписав 14 травня 2012 р.