ua en ru

Порошенко може набрати в першому турі виборів більше 50% голосів, - соцопитування

54,7% українців (серед тих, хто визначився з кандидатурою і точно готовий взяти участь у голосуванні) готові підтримати кандидатуру Петра Порошенка на президентських виборах, які відбудуться 25 травня цього року. Про це свідчать результати соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

За результатами опитування, 33,7% українців готові віддати свої голоси за народного депутата України Петра Порошенка на президентських виборах, які відбудуться 25 травня цього року.

33,7% українців готові віддати свої голоси за народного депутата України Петра Порошенка на президентських виборах, які відбудуться 25 травня цього року. Про це свідчать результати соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Другу позицію займає лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко з 5,9%, а третю - Сергій Тігіпко - 4,1%.

Анатолія Гриценка готові підтримати 4,0% виборців, Олега Ляшко - 3,3%, Михайла Добкіна - 2,6%, Петра Симоненка - 2,4%, Ольгу Богомолець - 2,1%, Олега Тягнибока - 1%.

Інших 14 кандидатів готові підтримати менше 1% виборців.

Не пітримують жодного з кандидатів 13% українців, а кожен четвертий виборець (25,4%) ще не визначилися, за кого голосувати.

Таким чином розрив між першими двома кандидатами складає 27,8%, між другим і третім - 1,8%.

Отже, якби президентські вибори відбулися на два тижні раніше, а всі, хто не визначився, не прийшли б на вибори, число поданих голосів складало б близько 62% від числа усіх виборців, і серед названих кандидатів голоси розподілилися б наступним чином:

За Петра Порошенка проголосували б 54,7%, за Юлію Тимошенко - 9,6%, за Сергія Тігіпка - 6,7%.

За такого розподілу голосів потреби у другому турі виборів не було б, повідомляє КМІС.

Регіональний розподіл прихильників Петра Порошенка серед усіх громадян України віком від 18 років виглядає наступним чином:
у Західному регіоні - 53%, у Центральному - 41%, у Південному - 25% та у Східному - близько 11%.

Опитування проводилось з 29 квітня по 11 травня 2014 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2022 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (за виключенням АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%