ua en ru

На позачергових виборах до парламенту Кувейту більшість місць отримали ісламісти

За результатами позачергових виборів до парламенту Кувейту, опозиційна партія ісламістів отримала абсолютну більшість, повідомляє телеканал "Аль-Джазіра".

Згідно з оприлюдненими сьогодні результатами народного волевиявлення, опозиціонери отримали 34 з 50 можливих місць.

Голоси за своїх кандидатів віддали понад 400 тис. підданих емірату, включаючи жінок, які отримали право брати участь у виборах і висувати свої кандидатури в парламент лише в 2005 р.

Партія сунітських ісламістів отримала 23 місця, що на 14 місць більше ніж в парламенті минулого скликання. Сім місць в парламенті отримали мусульмани-шиїти з яких четверо належать до рухів ісламістів, хоча в парламенті попереднього скликання у них було на два місця більше.

Згідно з результатами виборів, у новому парламенті Кувейту присутність лібералів скоротилося на три місця, а жінки, що мали в попередньому парламенті 4 місця, в новому парламенті взагалі більше не присутні. Повідомляється, що найбільш серйозну перемогу опозиція здобула в двох провінціях з корінним населенням, де ісламісти отримали 18 місць з 20 можливих.

Офіційна явка на вибори 2 лютого 2012 р. склала 62% проти 58% на минулих виборах.

Нагадаємо, попередній парламент був розпущений еміром 6 грудня 2011 р. Цьому передував відхід у відставку уряду. Глава держави був змушений піти на такі кардинальні заходи у зв'язку з тим, що країну охопив гостра політична криза, викликаний непримиренними розбіжностями між виконавчою і законодавчою гілками влади.

Нагадаємо, що 21 січня 2012 р. стало відомо, що за результатами трьох раундів парламентських виборів в Єгипті найбільшу кількість голосів отримала партія "Брати мусульмани".