ua en ru

На кошти, виручені від продажу квоти на викиди парникових газів, можна побудувати 160 міні-ТЕС на альтернативних видах палива, - експерт

4,5 млрд грн, які Україна отримала в рамках Кіотського протоколу, здатні істотно знизити споживання Україною газу. Зокрема, на ці кошти можна побудувати не менш 150-160 міні-ТЕС на альтернативних видах палива, що виробляють тепло-і електроенергію і тим самим істотно знизити споживання газу. Про це заявив голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

«Вартість будівництва однієї міні-ТЕС на альтернативних видах палива потужністю 1 мВт електроенергії і 2 Гкал тепла в годину, становить близько 20-25 млн грн. За 4,5 млрд грн ми могли б реалізувати не менш 150-160 таких проектів», - зазначив І.Надєїн.

За словами експерта, спрямовувати всі кошти на впровадження технологій комбінованого виробництва тепла та електроенергії (когенерацію) необов'язково.

«Частина грошей, природно, потрібно витратити на енергозберігаючі програми, на встановлення лічильників і заміну інженерних комунікацій. Але це все час, який ми ще не навчилися правильно використовувати», - сказав експерт.

І.Надєїн нагадує: перший транш у розмірі 3 млрд грн. Україна отримала ще у квітні-травні 2009 р., але ці кошти досі не використані. Більше того, навесні поточного року виникла ситуація, коли ніхто не міг дати чіткої відповіді, де саме знаходяться гроші від продажу квот на викиди парникових газів.

«Складно сподіватися, що за кілька місяців в Україні, як гриби після дощу, почнуть з'являтися міні-ТЕС або масово встановлюватися лічильники. Швидше потрібно прогнозувати складнощі з ефективним освоєнням цих грошей і, як наслідок, виконанням Державної цільової програми енергоефективності на 2010-2015 рр. А це означає, що завдання до 2015 р. знизити споживання газу на 20% може виявитися під загрозою невиконання», - підкреслив І.Надєїн.

За словами експерта, в кінці року громадські організації будуть вимагати надання звіту про хід виконання Державної цільової програми енергоефективності.

«Влада повинна відзвітувати, що ще, окрім підвищення тарифів на газ та житлово-комунальні послуги, вона робить в енергетичній політиці. Багато говорити про альтернативну енергетику і не використовувати кошти від продажу квоти на викиди парникових газів - недозволена розкіш в нинішній ситуації», - підсумував експерт.