ua en ru

На складському ринку спостерігається стабілізація орендних ставок для складів класу А, - експерт

Міжнародна консалтингова компанія Colliers International підготувала огляд орендних ставок на ринку складської й індустріальної нерухомості в країнах Європи, Близького Сходу і Африки (EMEA). У дослідженні розглянуто 56 міст в 32 країнах.

За підсумками першого півріччя 2011 р. помітна стабілізація орендних ставок у сегменті складських приміщень класу А з найбільш вдалим розташуванням площею до 10 000 кв. м у більшості міст, що досліджувалися. Це стало наслідком браку пропозиції якісної складської нерухомості й обмеженого обсягу нового будівництва в цих містах, навіть незважаючи на невисокий рівень попиту, який обумовлений несприятливими макроекономічними очікуваннями орендарів.

Найбільш динамічно містом, що розвивається на ринку складської нерухомості регіону EMEA стала Москва. За перше півріччя 2011 р. частка вакантних площ тут знизилася до 2,2%, що привело до істотного приросту орендних ставок - майже на 17%. Активізація попиту на тлі скорочення обсягів нового будівництва якісної складської нерухомості в Московському регіоні дозволяє прогнозувати збереження тенденції до збільшення ставок оренди як мінімум до кінця 2011 р.

Київ ділить з Міланом 41-42 місце у рейтингу міст з найвищими орендними ставками на складські приміщення класу А до 10 000 кв. м, в регіоні ЕМЕА (за даними I півріччя 2011 р.). Вартість оренди складської нерухомості в середньому складає 84 дол./кв м на рік. У рейтингу міст з найвищими орендними ставками на складські приміщення класу А понад 10 000 кв. м в регіоні ЕМЕА (за даними I півріччя 2011 р.) Київ спільно з Белфастом, Бєлградом і Бухарестом займає 35-38 місця з середнім показником 69 дол./кв м на рік.

Щодо складського ринку Києва та Київської області, то директор департаменту складської і індустріальної нерухомості Colliers International Сергій Воронін зазначає, що сукупний обсяг орендних трансакцій у першому півріччі 2011 р. склав близько 95 000 кв м, що більш ніж в 2 рази більше аналогічного показника 2010 р. "В результаті незначного обсягу нової пропозиції (близько 12 000 кв м за I половину 2011 р.) і зростаючого попиту вакантність на ринку знизилася до середини року з 19% до 14% і продовжує знижуватися. Як наслідок, спостерігалася подальша стабілізація орендних ставок в складах класу А", - підкреслює експерт.

Найбільше зниження орендних ставок у першому півріччі 2011 р. зафіксовано в Дубліні і Загребі: на 25% і 17% відповідно.

Для ринку складських приміщень класу А площею понад 10 000 кв. м характерна аналогічна ситуація. Ставки оренди в цьому сегменті залишалися стабільними в більшості розглянутих міст. У Москві відзначався значний ріст орендних ставок - приблизно на 14%. На другому місці опинилася Варшава, де орендні ставки збільшилися майже на 11%.

Що стосується прогнозу на найближчі 12 місяців, то в таких містах, як Братислава, Москва, Санкт-Петербург і Варшава, очікується зростання орендних ставок на складські приміщення, тоді як для Копенгагена, Дубліна, Лісабона і Відня, навпаки, у цей період прогнозується скорочення орендних ставок.

Прибутковість інвестицій в основному збережеться на колишньому рівні, хоча в деяких містах можливо деяке зниження ставок капіталізації, в першу чергу в Амстердамі, Кейптауні, Франкфурті-на-Майні, Мадриді і Празі.