ua en ru

На сьогоднішній день немає необхідності повертати міліціонерів на трибуни стадіонів, - МВС

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) не бачить необхідності повертатися до старої моделі забезпечення громадського порядку під час футбольних матчів і повертати міліцію на трибуни стадіонів. Про це повідомляє прес -служба МВС.

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) не бачить необхідності повертатися до старої моделі забезпечення громадського порядку під час футбольних матчів і повертати міліцію на трибуни стадіонів. Про це повідомляє прес -служба МВС.

Однією з вимог УЄФА до України перед проведенням Євро -2012 було чітке розмежування відповідальності приватного і публічного секторів щодо забезпечення громадського порядку під час футбольних матчів, що є загальноприйнятою практикою у більшості європейських країн.

Це вимога була виконана шляхом прийняття українським парламентом у липні 2011 року закону України "Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв'язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів". Згідно з цим законом (стаття 15) організатор футбольного матчу, оператор спортивної споруди та футбольний клуб несуть відповідальність за забезпечення громадського порядку на території спортивної споруди, її трибунах , а органи внутрішніх справ - на території, прилеглій до спортивної споруди, на шляхах евакуації, і в громадських місцях населеного пункту, в якому проводиться матч, якщо інше не вимагає характер змагання або перебіг подій під час його проведення.

Крім того, відповідно до порядку організації робіт із забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час проведення футбольних матчів, міліція реагує на протиправні дії глядачів безпосередньо на трибунах спортивної споруди і припиняє такі дій за офіційним зверненням організаторів футбольного матчу чи керівника служби безпеки у разі неможливості їх припинення силами служби безпеки спортивної споруди ( футбольного клубу) та обслуговуючого персоналу.

Завдяки такому розподілу відповідальності міліція має можливість залучати достатню кількість особового складу по всій території населеного пункту проведення матчу , а не концентрувати їх на стадіоні та поблизу нього.
Робота за новим законодавством цілком виправдала себе під час Євро -2012 і визнана ефективною європейською спільнотою і самими вболівальниками.

Отже, сьогодні немає потреби повертатися до старої моделі забезпечення громадського порядку під час футбольних матчів і перекладати відповідальність на міліцію , що було кілька років тому. Адже сам факт присутності в чаші стадіону міліціонера у формі може у одних вболівальників створювати дискомфорт , а інших - провокувати на агресію.

Разом необхідне налагодження роботи служб безпеки спортивних споруд в частині забезпечення контрольно - пропускного режиму, управління потоками уболівальників і контролю їх поведінки, в тому числі шляхом залучення достатньої кількості професійно підготовлених стюардів і застосування системи відеоспостереження.

Зазначимо, що на стадіонах Європи міліції на стадіоні немає, а присутні тільки стюарди. На українських стадіонах міліції немає з 2011 р., коли парламентарі прийняли відповідний закон напередодні Євро-2012.

Днями ФІФА покарала Україну за безлади під час відбіркового матчу до ЧС-2014 між українцями і командою Сан-Марино. Львівський стадіон, на якому проходив матч, дискваліфікований до 2018 року, а наступний свій матч проти збірної Польщі, який має відбутися в Харкові, українська збірна повинна провести при порожніх трибунах.