ua en ru

На саміті ОБСЄ необхідно підняти питання про перегляд правил спостереження за ходом виборів, - Лавров

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров вважає, що на майбутньому саміті міністрів закордонних справ країн ОБСЄ необхідно підняти питання про перегляд правил спостереження за ходом виборів і провести семінар голів центральних виборчих комісій, на якому варто проаналізувати виборче законодавство країн-членів ОБСЄ. Про це він заявив на брифінгу після зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується теми моніторингу за виборами, в державах-учасниках ОБСЄ відповідно до політичних зобов'язань запрошувати міжнародних спостерігачів, то, безумовно, тут потрібне якесь впорядковування, тому що поки ніяких загальноузгоджених, загальноприйнятих правил для бюро ОБСЄ з демократичних прав людини не вироблено. Ми обговорювали сьогодні важливість планування діалогу, тому що одна справа, коли в ході діалогу сторони не можуть знайти якихось взаємоприйнятних рішень, а інша справа - коли від діалогу відмовляються взагалі. Повільно рухається ОБСЄ в цьому питанні", - сказав Лавров.

Він зазначив, що свого часу Російська Федерація за підтримки голів центральних виборчих комісій країн СНД зверталася до ОБСЄ зі своїм баченням того, як повинні виглядати правила запрошення іноземних спостерігачів на вибори. "Ми регулярно нагадуємо про цю ініціативу, але деякі члени ОБСЄ сприйняли її не дуже позитивно. І виразно це не пояснили. На черговому засіданні ради міністрів закордонних справ на початку грудня у Дубліні ми нагадаємо про цей документ, розповсюдимо його ще раз", - відзначив глава МЗС Росії.

За його словами, це питання просувається украй повільно і тому необхідно провести семінар з порівняльного аналізу законодавств країн ОБСЄ. "Дуже багато країн, особливо на захід від Відня, не виконали зобов'язання (запрошувати іноземних спостерігачів), і воно не відображене в їхньому законодавстві", - сказав Лавров.

Читайте також: Росія хоче прискорити процес вдосконалення договірно-правової бази функціонування ЧФ РФ