ua en ru

На саміті G20 є питання важливіші за кризу в Греції, - глава ЦБ Канади

Проблеми, що стоять на порядку денному майбутнього саміту G20 в Каннах, не обмежуються борговою кризою Греції, лідерам "Великої двадцятки" доведеться вирішувати більш глобальні питання - економічний спад у розвинених країнах. Про це заявив глава ЦБ Канади Марк Карні, передає Reuters.

"Питання Греції дуже важливе для врегулювання ситуації на фінансових ринках. Але більш нагальною проблемою я вважаю уповільнення економічного зростання в розвинених країнах, що демонструє або слабке (1-1,5%) зростання ВВП, або його відсутність", - заявив Карні. Наприклад, ВВП Великобританії, за попередніми даними, в III кварталі 2011р. зріс лише на 0,5%.

На думку канадського фінансиста, рішення саміту Євросоюзу (ЄС) 26 жовтня ц.р., що не стосуються Греції, несуть в собі таку ж, якщо не більшу, важливість. Карні схвалив необхідність прийняття комплексу заходів, спрямованих на відновлення довіри в європейському банківському секторі.

Ці заходи повинні включати забезпечення гарантованого доступу банків до середньострокового фінансування з метою недопущення кризи ліквідності і гальмування кредитування реального сектора економіки, а також підвищення якості та кількості капіталів в банківському секторі, повідомляється в письмовій заяві лідерів ЄС.

На думку Карні, країни-учасниці "Великої двадцятки" повинні дотримуватися взятих на себе зобов'язань щодо прийняття "рішучих заходів" з підтримки світової економіки. Він вважає за необхідне направити світовий попит на країни, що розвиваються шляхом контролю над обмінними курсами і проведення структурних податково-бюджетних реформ.

G20