ua en ru

На руках в українців до 2 млн одиниць тільки легального зброї, - Учайкін

На руках в українців до 2 млн одиниць тільки легального зброї.

На руках в українців до 2 млн одиниць тільки легального зброї. Про це в ході онлайн конференції в РБК-Україна заявив голова наглядової ради Української асоціації власників зброї" Георгій Учайкін.

"Я хочу застерегти наших силовиків від застосування зброї проти народу. Це самий останній аргумент. І ми повинні чітко пам'ятати, що після першого пострілу тому ми не повернемося. Тільки в місті Києві за нашими підрахунками, легально на руках у населення знаходиться близько 400 тис. одиниць зброї. Це тільки легально, а про нелегальних цифри говорити складно", - сказав Учайкін.

Експерт упевнений, що використання силовиками зброї з гумовими кулями не виправдане, воно наносить серйозні травми. Тому обидві сторони протистояння повинні зробити все, щоб не застосовувати будь-яку зброю: "По всій Україні, за нашими підрахунками, на руках у людей легально перебуває до 2 млн одиниць зброї. Це тільки легально придбану зброю. З цим треба рахуватися".

Голова асоціації впевнений, що необхідно прийняти закон про зброю, який би відповідав новим реаліям: "Поки що він не готовий. Нас серйозно стримав процес Майдану. Ми планували підготувати проект закону у відкритому інформаційному просторі із залученням депутатів усіх фракцій. Відреагувала тільки "Свобода", делегувавши двох представників в редакційна рада. Не відреагувала "Батьківщина".. "Удар" відповів, що довіряє нашому професіоналізму. Не відповіли комуністи, а також послідувала довга і не зрозуміла листування з Партією регіонів, яка пропонувала співпрацю зі своїми структурами. Хоча закон має готувати громадськість... Ми рік фактично готували проект закону, вже готова перша стаття, найближчим часом буде підготовлена друга. Тому ми підготуємо закон, він буде абсолютно адекватний ситуації".

Він вважає, що Україні необхідно орієнтуватися на досвід таких країн як Литва, Латвія, Чехія, Естонія, Придністров'я. Закони про зброю цих країн проаналізовано асоціацією, основні положення будуть враховані при підготовці українського проекту закону.