ua en ru

На продаж виставлено біля 58% акцій НАСК "Оранта".

Голова наглядової ради НАСК "Оранта" Олег Спілка погодився з пропозицією бізнесмена Миколи Лагуна виставити на пакетний продаж акції НАСК "Оранта", що їм належать. Про це виданню "Комерсант-Україна", повідомив генеральний директор ІК Clever Management (управляє активами М.Лагуна) Сергій Сулімов.

С.Сулімов уточнив, що в цілому на продаж виставлено близько 58% акцій. Минулої осені в ході додаткової емісії акцій на 600 млн грн М.Лагун став власником 45% "Оранти", пообіцявши збільшити пакет до контрольного. Але цього року він вирішив продати 33% акцій через неефективну, на його думку, роботу менеджменту "Оранти" і її збитковості.
До кінця тижня планується вибрати інвестиційний банк, який займеться організацією продажу страховика. Заявки на отримання мандата вже подали українські ІК Dragon Capital і "Трійка діалог Україна", участь запропонована також американському інвестбанку Goldman Sachs. Незалежно від результатів пошуку інвесторів акціонери "Оранти" продовжать переговори про заходи по зниженню збитків компанії, заявив С.Сулімов.
О.Спілка підтвердив виданню факт домовленості про пакетний продаж акцій страховика. "Ми ухвалили таке рішення в ході абсолютної конструктивної розмови", - сказав він, пояснивши свою згоду тим, що контроль над "Орантою" коштуватиме дорожче, ніж міноритарні пакети окремо. На питання про причини швидкого продажу О.Спілка відповів: "Це рішення ухвалювалося насамперед Миколою Лагуном. Зараз не час (для продажу), але він ухвалив таке рішення". Разом з "Орантою" будуть продані і інші активи. "Компанія "Оранта-життя" практично на 100% належить "Оранті", - уточнив глава наглядової ради НАСК.
Контрольний пакет виставлять на продаж із запропонованим мультиплікатором - понад двох обсягів річних премій, зазначив С.Сулімов. У 2009 р. "Оранта" зібрала 715 млн грн, що дозволяє оцінити 58% акцій компанії не менше ніж в 830 млн грн. Низька активність покупців може понизити оцінку до 1,5-2 премій, тобто понад 622 млн грн. За словами С.Сулімова, казахський Банк БТА, що володіє 35% страховика, не готовий ані продавати свої акції, ані купувати нові. "Але якщо ціна здасться БТА Банку привабливою, вони також можуть вийти", - вважає він.
Потенційними інвесторами в Clever Management називають італійсько-чеські PPF Generale (володіє в Україні "Дженералі Гарант"), російський "Росгосстрах" ("Провідна") і польську PZU ("ПЗП Україна").