ua en ru

На посаду голови Антикорупційного бюро претендують два іноземця, - припущення

На посаду голови Антикорупційного бюро (АКБ) в першу чергу розглядаються кандидатури громадянина США Богдана Вітвицького та екс-Президента Грузії Михайла Саакашвілі. Про це йдеться в матеріалі Валерія Калниша "В очікуванні антикорупційного варяга".

"Богдан Вітвицький - американець українського походження. Він спеціалізувався на економічних злочинах, був федеральним прокурором і помічником генерального прокурора США. Сам Вітвіцький підтвердив, що його кандидатура розглядається на цю посаду", - зазначає Калниш.

Однак, за словами автора статті, шанси у Вітвіцького невеликі, оскільки юридична підготовка колишнього федерального прокурора неприемлива до українських реалій, також Витвицкому вже більше 65 років і тим самим він не вписується у віковий ценз, передбачений законом про Антикорупційне бюро ч. 4 ст. 6.

"Джерела в Адміністрації Президента стверджують, що Петро Порошенко зупинив свій вибір на Михайла Саакашвілі. Президент Грузії на чолі Антикорупційного бюро України це дуже гарний іміджевий хід", - підкреслює Калниш.

У свою чергу, зазначає він, Саакашвілі у своїх публічних коментарях дає зрозуміти, що погоджуватися зайняти посаду в Україні він не збирається.

Автор статті припускає, що Саакашвілі може не погодитися номінуватися на посаду голови Антикорупційного бюро через президентських виборів, які відбудуться в Грузії в 2018 р. "Цілком можливо, Михайло Саакашвілі має намір взяти в них участь. Так що питання з переходом з одного громадянства в інше може негативно позначитися на його шанси знову очолити Грузію", - зазначає Калниш.

Нагадаємо, раніше в Адміністрації Президента України заявляли, що обрання голови Антикорупційного бюро повинно відбутися до 25 січня.