ua en ru

На підпис Порошенку переданий закон про конфіскацію майна за злочини проти нацбезпеки

Президенту України Петру Порошенку сьогодні, 9 жовтня 2014 р. направлений на підпис закон № 4448а "Про внесення змін до кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини"

Президенту України Петру Порошенку сьогодні, 9 жовтня 2014 р. направлений на підпис закон № 4448а "Про внесення змін до кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

"Закон направлено на підпис Президенту", - йдеться в повідомленні.

Цей закон передбачає, що стосовно підозрюваного (обвинуваченого), який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, якщо він перебуває за межами України, буде здійснюватися за обов'язкової участі захисника спеціальне кримінальне провадження.

Можливість спеціального кримінального провадження буде стосуватися злочинів проти основ національної безпеки України і злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, передбачених розділами I і ХХ Особливої частини Кримінального кодексу України.

Закон передбачає додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за злочини проти національної безпеки України (статті 109, 110, 111, 112, 114 КК), злочини, пов'язані з терористичною діяльністю (статті 258 - 2584 КК) та деякі інші злочини проти громадської безпеки (статті 260, 261 КК).

Також встановлюється, що до підозрюваних (обвинувачених) у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України, злочинів, пов'язаних з терористичною діяльністю, та деяких інших злочинів проти громадської безпеки (статті 260 і 261 КК), буде застосовано запобіжний захід виключно у вигляді утримання під вартою.

Нагадаємо, народні депутати України прийняли цей закон у другому читанні і в цілому 7 жовтня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 253 нардепа при мінімально необхідних 226 депутатів.