ua en ru

На першому реакторі АЕС "Фукусіма-1" встановлять нову вентиляційну систему для очищення повітря

На першому реакторі аварійної АЕС "Фукусіма-1" планується встановити нову вентиляційну систему для очищення повітря від радіоактивних частинок. Про це сьогодні повідомила компанія-оператор АЕС Tokyo Electric Power Co. (TEPCO).

Очищення повітря необхідне для того, щоб співробітники станції могли працювати всередині приміщень, що раніше було неможливо через високий рівень радіації. Його зниження дозволить ліквідаторам на місці контролювати роботу системи охолодження внутрішньої частини енергоблоку і вести операцію із закачування азоту під зовнішню оболонку реактора, що робиться для запобігання можливих вибухів водню.

На "Фукусіма-1" сьогодні продовжилося відкачування з нижніх приміщень і дренажної системи АЕС води з високим вмістом радіоактивних речовин. На станції її накопичилося вже близько 87,5 тис. т. У даний момент збір води ведеться за допомогою одного насоса. Фахівці готують до підключення другий насос, що дозволить збільшити швидкість виконання операції.

Її проведення необхідне для продовження ремонтних робіт на станції, а також для того, щоб зробити можливу заливку водою внутрішніх камер тиску першого, другого і третього енергоблоків. Цей захід повинен усунути загрозу перегріву реакторів.

Нагадаємо, руйнівний землетрус 11 березня 2011 р. магнітудою 9,0 і цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів Японії і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, декількох вибухів і витоку радіації на цьому підприємстві. В результаті тисячі людей були евакуйовані з прилеглих до АЕС територій.